День пам’яті св. Марії Домініки Мадзарелло

13 травня – особлива дата для сестер Салезіянок, адже саме в цей день уся Салезіянська Родина відзначає літургійний спомин св. Марії Домініки Мадзарелло, яка разом з отцем Боско була засновницею Згромадження Дочок Марії Помічниці християн. Тож, щиро вітаємо сестер із цим чудовим святом! Нехай взірець життя св. Марії Мадзарелло надихає кожного на шляху до святості!

Історія життя 

Народилася Марія у родині селянина в маленькому селищі Морнезе (Італія). В дитинстві дівчинка допомагала батькам по господарству та відвідувала заняття з катехизації. Вирізнялася особливою витривалістю та силою духа.  Вона працювала набагато наполегливіше і плідніше, ніж більшість найманих робітників, а на заняттях з катехизації завжди намагалася бути найкращою. Батьки Марії були досить набожними і прищепили цю віру й любов до Бога доньці.

У 17 років Марія, за порадою свого духівника, вступила у спільноту «Дочок Пречистої Діви Марії».  Вступ у спільноту був пов’язаним з тимчасовими (терміном на рік, з подальшим відновленням у разі бажання) обітами чистоти і послуху. Тут, окрім християнського виховання, навчали веденню господарства дівчат із сусідніх селищ, які в ту пору не могли отримувати ніякої освіти, крім катехизації. Тоді Італія переживала складний час, права жінок і дітей були сильно ущемлені і багато з них повертали на шлях злочинності або проституції. Молоді дівчата, які принесли обіти, виховували дівчаток в християнському дусі, вчили їх веденню господарства і розважали різними іграми.

В 1857 році Морнезе і навколишні селища були охоплені епідемією тифу, яка торкнула і сім’ю Мадзарелло. В період епідемії родичі Марії серйозно захворіли. Доглядаючи за ними, Домініка заразилася і її міцне здоров’я трохи підупало.

Оскільки Марія більше не могла працювати в полі, вона домовилася з подругою Петроніллою: дівчата вирішили стати кравчинями і вчити бідних дівчаток шиття. Святий Дух сформував у Марії материнське серце. Розсудлива і мудра дівчина виховувала дівчаток з великою любов’ю. Коли вона відкрила першу майстерню, Господь послав їй перших сиріт, яких вона прийняла. З’явилися і перші помічниці, яких духівник Марії о. Пестаріно назвав Дочками Непорочного Зачаття.

У 1864 р. отець Боско приїхав в Морнезе, щоб відкрити коледж для підлітків села. Марія, побачивши його, вигукнула: “Отець Боско – святий! Я це відчуваю!” Відвідавши маленьку майстерню Дочок Непорочного Зачаття, о. Боско був глибоко вражений.

Папа Пій IX вимагав, щоби отець Боско заснував жіноче Згромадження. Тоді, порадившись з о. Пестаріно, о. Іван Боско вибрав Дочок Непорочного Зачаття, передавши їм щойно збудований коледж. Марія і її подруги страждали від голоду через те, що селяни ставилися до них вороже, але вони були радісними та стійкими, і їхня віра не похитнулася через ці труднощі.

5 серпня 1872 року офіційно виникає монаше згромадження, яке творили 11 сестер, що склали обіти, і 4 новички. Першою настоятелькою новоствореної інституції стала с. Марія Мадзарелло. Отець Боско назвав спільноту «Дочки Марії Помічниці Християн». Як настоятелька, сестра Марія проявила себе вмілою вихователькою і наставницею в духовному житті. У неї була харизма спокійної веселості; вона випромінювала радість і привертала інших дівчат до служіння у салезіянському дусі. Духовна традиція, яку вона залишила Згромадженню сестер Салезіянок, всеціло побудована на євангельських цінностях: це гаряча любов до Господа, відповідальність у праці, щирість, смирення та радісна самопожертва.

14 травня 1881 року у віці 44 років Марія Мадзарелло помирає. На цей час Згромадження нараховувало 166 сестер і близько 50 новичок, що проживають в 26 обителях у 4 країнах.

В 1938 році папа Пій XI беатифікував Марію Мадзарелло, а 24 червня 1951 року папа Пій XII канонізував її. Мощі св. Марії Мадзарелло перебувають у Турині в базиліці Діви Марії Помічниці християн.