«Мати-Церква хоче сьогодні стати поруч кожної молодої людини, щоб іти разом», – Блаженніший Святослав під час проголошення Катехизму для молоді

Перше слово Катехизму – «ми», не «я», «ти», «він», «вона», але «ми», як Божий народ і Христова Церква, ми йдемо разом з Христом. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проголошення Катехизму для молоді «Ми йдемо з Христом». Урочисте проголошення відбулося у понеділок, 28 червня 2021 року, у конференц-залі Львівської духовної семінарії Святого Духа.

«Сповіщаю вам велику радість – маємо Катехизм для молоді «Ми йдемо з Христом». Це унікальна радісна вістка для України і світу, зокрема для нашої молоді», – такими словами розпочав проголошення молодіжного Катехизму Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав наголосив на великій радості від можливості бути разом і передати дуже важливий інструмент для проголошення Божого слова, для навчання правд християнської віри нашій молоді.

«Проголосити Катехизм, над яким наша Церква працювала впродовж восьми років, для мене велика радість і честь», – підкреслив Отець і Глава Церкви і пригадав подію урочистого проголошення Катехизму «Христос – наша Пасха».

Глава Церкви розповів, що вже в цей момент, а це десять років тому, виникла потреба написання окремого Катехизму для молоді, над яким тривала копітка праця восьми років. За його словами, написанню текстів передував етап слухання сучасної молоді з культурою есемесу, твітера чи тік-току і цей момент слухання ґрунтувався на серії зустрічей.  

Загалом над Катехизмом працювала Патріарша катехитична комісія та Комісія УГКЦ у справах молоді. «Це як зустріч холодного і теплого. Важливо було слідкувати, щоб не стало літеплим. Катехитична комісія дбала, щоб Катехизм передав цілісну віру Церкви, а молодіжна дбала, щоб Катехизм був сучасним, справді молодіжним», – пояснив він.

Глава Церкви розповів, що сам Катехизм виглядає як путівник мандрівника, а спосіб передачі живої віри автори знайшли у Євангелії, зокрема у євангельському уривку подорожі Христа зі своїми учнями до Емаусу.

«Мати-Церква, яка є тілом Воскреслого Спасителя, хоче сьогодні стати поруч кожної молодої людини – дівчини і хлопця наших часів для того, щоб подорожувати разом», – підкреслив архиєрей.

Цікаво, що текст автори укладали взоруючись на  мандрівників з різних куточків Церкви, що, на переконання, Блаженнішого Святослава, допоможе читачам з різних куточків світу, через воплочення Божого слова в історії Української Греко-Католицької Церкви відчути, що Господь до них особисто промовляє і дихає Духом Святим.

Перше слово Катехизму, – наголошує Глава Церкви, – «ми», не я, ти, він, вона, але «ми» як Божий народ і Христова Церква йдемо разом з Христом.

«Якщо молода людина зуміє розпочати свій життєвий шлях і усвідомить, що вона не є самотньою, а є членом спільноти, складає глобальне і вселенське «ми», а серед усіх трагедій, катаклізмів, страхів ми йдемо за руку з самим Богом, то її подорож буде цілком по-іншому виглядати. Вона зрозуміє, що дорогу вартує пройти, а життя прожити», – переконаний Предстоятель УГКЦ.

Він розповів, що подорож молоді зі своїм духівником у Катехизмі, яка складається з трьох частин: «Як ми віримо?», «Як ми надіємося?» і «Як ми любимо?» збудована довкола чотирьох храмів – символів та етапів розвитку Церкви: Софія Київська, собор Святого Юра, собор Святої Софії у Римі та собор Воскресіння Христового у Києві.

«Цікаво, що наш Синод остаточно потвердив Катехизм відповідно до всіх канонічних вимог на онлайн-засіданні Синоду. Можливо то був особливий Божий задум, щоб Катехизм був затверджений у молодіжний спосіб спілкування», – зауважив Глава Церкви.

«Цей плід такої різнопланової, багаторівневої восьмирічної праці сьогодні у ваших руках. Я вас з цієї подією з великою радістю і від усього серця вітаю», – додав на завершення Блаженніший Святослав.

Опісля представлення Катехизму Отцем і Главою Церкви відповідно до канонічних вимог було урочисто прочитано Декрет, у якому відповідно до норми кан. 112 Кодексу канонів Східних Церков Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав від імені Синоду Єпископів УГКЦ проголосив Катехизм УГКЦ для молоді «Ми йдемо з Христом».

«З великим довір’ям вручаю цей Катехизм кожній молодій людині, щоб вона змогла знайти у ньому новий поштовх до зростання у вірі. Водночас цей Катехизм, з огляду на стислість, повноту й чіткість викладу, адресований також усім вірним УГКЦ. Декрет набирає чинності з моменту проголошення», – мовиться у документі.

Відтак Блаженніший Святослав подякував усім, хто «працював і молився над тим, щоб сьогоднішнє свято настало». Опісля авторам Катехизму вручили Патріарші грамоти.

«Оцінюючи вашу ревність для Божої слави та добра УГКЦ, ваш особистий внесок у створення Катехизму для молоді «Ми йдемо з Христом» складаємо вам сердечну подяку та висловлюємо визнання і похвалу. Нехай милосердний Господь сторицею віддасть вам за ваші добродійства. Пресвята Богородиця хай буде вашою заступницею та помічницею у всіх ваших починаннях на Божу славу та для добра нашої Церкви», – йдеться у тексті грамот.

Зокрема грамотою Верховного Архиєпископа УГКЦ нагороджено владику Петра Стасюка, отця Мирона Бендика, отця Івана Гаваня, отця Матея Гавриліва, ЧСВВ, отця Дмитра Сенейка, отця Олега Кобеля, отця Андрія Зелінського, ТІ, сестру Луїзу Цюпу, сестру Анастасію Сметаняк, пана Назара Дуду та пані Олену Гижу.

Особливу подяку Глава Церкви висловив владиці Давиду Мотюку, очільнику Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ.

Під час проголошення Катехизму до учасників також звернулися: владика Давид Мотюк, владика Ярослав Приріз, с. Луїза Цюпа, о. Ростислав Пендюк та пан Назар Дуда.

Департамент інформації УГКЦ