СВЯТО СВЯТИХ ВЕРХОВНИХ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА

Свята Матір Церква сьогодні ставить нам усім за приклад двох мужів незвичної святості, князів Апостолів, вибраних Божих посудів, – ревних про славу Божу і спасіння душ – святих Верховних Апостолів Петра і Павла.

Все є даром Господа Бога і об’явленням Його незглибимого Милосердя. Це ж стосується і вибору тих двох мужів на князів Апостолів. Вони відповіли на цю ласку, пішли за Христом і запечатавши свою вірність Йому мученицькою смертю стали великими Святими.

Святий Петро завжди проявлявся як Апостол дуже ревний; тією ревністю відзначався особливо після свого упадку, який так оплакував, що як каже передання, борозни йому під очима утворилися. – Після Зіслання Святого Духа перший серед Апостолів розпочав свою діяльність і то з таким успіхом, що однією тільки проповіддю навернув близько три тисячі осіб (Ді 2,41). Від того дня протягом тридцяти років перебував в неустанній праці з таким же успіхом. – Провадив свою діяльність апостольську і у в’язниці, де навернув своїх сторожів; провадив її і на хресті, на якому помер, як Його Вчитель, Ісус.

Життя св. Павла, після його чудесного навернення, можна назвати неустанним апостольством, а отже і постійним мучеництвом. Він сам висловлюючись про свою місійну діяльність, міг засвідчити перед Богом, що не працював менше, ніж інші Апостоли, що його було зв’язано, бичовано, що для слави Божої наражався на усілякого роду небезпеки.

Коротко кажучи, про цих двох Апостолів можна сказати, що якщо Господь Бог у своїй доброті підніс їх понад інших Апостолів і зробив їх князями на землі (Пс 45,17), то вони зі своєї сторони відповіли отриманій ласці і понесли прапор Його слави на усю землю (Пс 18,5). – Подивляймо нескінченну доброту Господа Бога, який в розділенні своїх дарів не зважає на гідність своїх створінь, але на їх відповідь ласкам.

Також кожного з нас, незважаючи на гріхи, Господь Бог наділив великими ласками. Як ми їм відповіли, як скористались?… Що до сьогодні зробили для спасіння ближнього?…

Стараймося на майбутнє про більшу ревність, і наслідуймо чесноти тих наших великих Покровителів, особливо їх ревність про славу Божу і спасіння душ.

Молитва св. Альфонса до Свв. Верховних Апостолів Петра і Павла:

“О святі Апостоли Петре і Павле, оце я вибираю Вас сьогодні і на завжди за особливих моїх опікунів і заступників моїх. Радуюся з Тобою, св. Петре, Верховний Апостоле, бо ти є скелею, на якій Бог збудував свою Церкву, як рівно ж і з Тобою, св. Павле, що Тебе Бог вибрав за своє знаряддя і на проповідника правди по цілому світі. Випросіть мені, благаю Вас, живу віру, надію міцну і досконалу любов, цілковите відірвання від себе, погорду світом, терпеливість в терпіннях, покору в успіху, ревність в молитві, чистоту серця, добру в усьому інтенцію, старання і пильність у виконанні обов’язків мого стану, постійність в добрих постановах, погодження з волею Божою і остаточну в ласці Божій витривалість, щоб за Вашим заступництвом і через Ваші славні заслуги, перемігши спокуси світу, диявола і тіла, стався гідним станути перед обличчям найвищого і вічного пастиря душ, Ісуса Христа, щоб Його посідати і любити вічно, який з Отцем і Святим Духом царює вічно. Амінь.

Автор: Отець Назарій ЛАНЬКО