Послання Генерального Настоятеля о. Анхеля Фернандеса Артіме до молоді з нагоди свята св. Івана Боско

Дорога молоде!

Нехай мої вітання дійдуть до кожного з вас із щирою любов’ю та від усього серця з Вальдокко, де ми святкуємо свято нашого улюбленого дон Боско, «Батька і вчителя молодості», – як проголосив його святий Іван Павло ІІ.

Я пишу вам цього листа, а кілька хвилин тому я повернувся з молитви, яку я за вас виголосив у Базиліці перед Господом, перед нашою Матір’ю-Помічницею Християн, перед дон Боско, матір’ю Маццарелло та святим Домініком.

Вчорашню Євхаристію транслювали по телебаченню з базиліки Марії Помічниці в Турині, а Святіший Отець, Папа Франциск, під час молитви «Ангел Господній» заявив, що він стежив за Святою Месою по телебаченню, додавши, що він привітав усіх Салезіян з нагоди свята дон Боско. Висловлюючи все це, він згадував, що наш Отець «не закривався в захристії, не закривався у своїх ідеях. Він вийшов на вулицю шукати молодь, з тією креативністю яка була йому притаманна». Безсумнівно, дон Боско зробив би те ж саме сьогодні, запрошуючи всіх нас бути поруч із вами, щоб разом йти шляхом життя. Як сильно Святіший Отець любить Салезіанську родину, родину дон Боско! І скільки відповідальності це тягне за собою, адже ми завжди повинні віддавати все найкраще від себе в служінні Євангелії в ім’я Господа Ісуса. А ви, дорога молоде, ви є герої цієї історії, як і хлопці з Вальдокко з дон Боско.

У цьому році, коли ми вшановуємо в Церкві чотирьох соту річницю від смерті великого святого, того «велетня святості», яким був святий Франциск Сальський, Салезіанська родина дона Боско, усі ми з вами покликані жити своєю християнською вірою та всім молодіжним динамізмом, який ви носите у своєму серці, з тією «салезіанськістю» милосердям і лагідністю, яку нам залишив у спадок св. Франциск Сальський і яку дон Боско зробив власною. У 1854 році він сам писав про ораторію Вальдокко: «Ця ораторія перебуває під покровом святого Франциска Сальського, щоб показати, що фундаментом, на яке спирається ця діяльність, повинні бути милосердя та лагідність, які є характерними чеснотами цього святого». . Дон Боско у своїй пасторальній діяльності надихнувся святим Франциском Сальським, святий, який розумів, як мало хто інший, що Бог і його милосердна любов були в центрі його життя та історії. Франциск Сальський — святий лагідности серця, зразок серця Бога Отця, який своєю добротою притягує кожного до себе. І повторюючи цю чуйність і духовність, яку ми отримали від Святого Франциска Сальського через дон Боско, і з силою Слова, з яким до нас зверталися почесний Папа Бенедикт XVI і Папа Франциск, я хочу запросити вас, дорога молоде з усіх салезіянських присутностей у світі, щоб жити з великими ідеалами, з великими цілями, які ведуть вас на шляху щастя до Бога.

– Мені здалося дуже приємним, коли в одному зі своїх послань до молоді, Папа Бенедикт XVI сказав вам: «Дорога молоде, не зменшуйте свої прагнення по Істинні та Любові, не зменшуйте свої прагнення за Христом».Яка гарна ця пропозиція, яку варто прийняти з мужністю, адже дуже ймовірно, що соціальне та культурне середовище в багатьох місцях, де ви живете, вам у цьому не допоможе. Але привілей не задовольнятися чимось меншим, ніж Христом у своєму житті, полягає в тому, що ви можете довірятись Богу, віддатися Йому, Живому Богу, який запрошує всіх жити так, як жив Ісус.

Я переконаний, що бути молодим християнином сьогодні – це справді сміливий виклик. І, кажучи це, я не забуваю багатьох із вас, із салезіянських присутностей світу, які сповідують іншу релігію. Бажаю вам із щирою любов’ю глибоко жити своєю вірою, бути справжніми віруючими і віру, яку ви сповідуєте, жити нею автентично. Єдиний Бог, який існує і до якого ми всі звертаємося, завжди буде поруч і знатиме, як зустріти кожного з вас.

Доми дона Боско та всієї Салезіанської родини у світі мають і завжди будуть мати відкриті двері для кожної молодої людини, яка до них приходить. – У той же час, разом з моїми братами-салезіянами, дочками Марії Помічниці, та багатьма іншими, які являють собою цю нашу дорогоцінну родину, я висловлюю резонансну пропозицію з якою звернулися вже до вас Папа Франциск та Папа Бенедикт, бо я розумію, що так само, як і дон Боско зі своїми хлопцями, ми разом хочемо попросити вас бути сміливими, ніколи не боятися, дозволити себе здивувати Ісусом, відкрити Йому двері свого серця, дозволити йому говорити з тобою. Ісус завжди здивує вас і поведе на шлях справжнього щастя: того, якого ви шукаєте, якого ви хочете і потребуєте.

Наш світ потребує молодих людей, які відчувають, що мають місію, про яку мріє Бог, і які закохуються в неї. Молоді люди, які відчувають, що у Бога є мрія і прекрасний план для кожного з них. Молоді люди з надією та силою. Молоді люди, як каже Папа Франциск, які не дозволяють позбутися надії: «Молода людина не може падати духом, її особливість — мріяти про великі речі, шукати широкі горизонти, наважуватися на більше, прагнути підкорити світ, вміти приймати складні пропозиції та прагнути викласти все найкраще, щоб побудувати щось краще. Ось чому я наполягаю на молодь, щоб ви не дозволяли позбутися надії» (Christus Vivit, 15).

Дорога молоде. Я закінчую цього листа, бажаючи вам гарного свята дон Боско та запрошую вас прожити цілий рік у великій гармонії з отцем Боско та святим Франциском Сальським. Вони продовжуватимуть вести вас до зустрічі з єдиним, хто має значення: Ісусом Христом Господом. Пам’ятаю, що на засіданні Світової ради салезіанського молодіжного руху (SDB-LEADS), що відбулося минулого грудня, після затвердження рекомендацій Світової ради салезіанського молодіжного руху (SDB-LEADS), молоді представники з усіх куточків світу одностайно запропонував відзначити 400-ту річницю смерті святого Франциска Сальського. Члени Консультації Африкансько-Мадагаскарського регіону координуватимуть цю подію, в якій братимуть участь усі групи Салезіанського молодіжного руху (SYM) салезіанських провінцій світу, на знак шани, вдячності, любові та відданості цьому великому святому, натхненнику нашого улюбленого отця Боско закликаю вас продовжувати піклуватися про моменти молитви, ініціативи на користь найбільш знедолених і повідомляти і ділитися всім, що ви робите.

Дорога молоде, зі святом дон Боско та з новим «салезіанським» роком за натхненням св. Франциска Сальського.

Благословляю всіх.

З щирою любов’ю та в запевненні моєї молитви.

Отець Анхель Фернандес Артіме, SDB

Генеральний настоятель