Bollettino Salesiano за травень 2022

До Вашої уваги пропонуємо “Bollettino Salesiano” за травень 2022

У Салезіанській родині, в Аргентинській Церкві, зокрема в єпархії В’єдма, в Італії, у Боретто, його рідному місті, і в єпархії Реджо-Емілія сьогодні панує атмосфера великого ентузіазму: Артеміда Затті буде проголошений святим.

Дорогі друзі Бюлетеню та отця Боско, яскравий промінь надії перериває похмурі думки цього часу, позначеного пандемією і, насамперед, багатьма війнами, особливо в Україні, які несуть смерть, біль і руйнування. Чудова добра новина: Вселенська Церква офіційно визнає та засвідчує святість салезіянина «від кінця світу» – Артеміде Затті.

Наш найдорожчий «святий» Затті — прекрасна постать, прояв святості, прожитої в повсякденному житті, у простоті, у смиренному та веселому служінні, зокрема, хворим. Він втілив серце отця Боско та багатство салезіанської харизми. У ньому відображено найлюдяніший і найбільш люблячий аспект Салезіанської родини.

Він був обдарований чуйним серцем, яке знало страждання. Він добре знав, що таке бідність, еміграція, крихкість і хвороби. А також сумніви у виборі свого призначення та прийнятті важкого рішення – жити своїм початковим покликанням салезіанського брата, як хотів отець Боско: свідком, близьким до людей, відданим служінню хворим і бідним.

Керуючи лікарнею Сан-Хосе-де-В’єдма, він розширив коло своїх пацієнтів, провідуючи на своєму велосипеді усіх хворих міста, особливо найбідніших. Розпоряджався грошима, але жив дуже бідно: для поїздки до Італії на канонізацію отця Боско йому довелося позичити костюм, капелюх і валізу.

Його любили і шанували хворі. Медики ставилися до Затті з глибокою повагою і довірою. Розуміючи, що вплив, якому вони піддаються, випливає з його святості. «Коли я з Затті, я не можу перестати вірити в Бога», — вигукнув одного дня лікар, який проголосив себе атеїстом. Бо для Затті кожен хворий був самим Ісусом. Коли одного разу керівництво порадило йому не приймати більше ніж 30 пацієнтів, присутні почули, як він бурчав: «А якщо 31-м пацієнтом був сам Ісус?»

Свідчення Артеміда як справжнього доброго самарянина, милосердного, як Отець, було прикладом для усіх, хто якимось чином присвятив себе лікарні: лікарів, медсестер, помічників і опікунів хворих, монахинь, волонтерів. Усі вони приділяли дорогоцінний час тим, хто страждає. Він уважно вислуховував пацієнтів, їхні історії, тривоги і страхи. Знав, що навіть коли не вдається подолати хворобу, завжди можна втішити, розрадити, дати можливість людині відчути, що про неї турбуються, що у своїй біді вона не сама.

У всьому і завжди він був салезіанином і салезіанським «братом», тобто не священником. Покликанню мирянина-салезіяна, його місії отець Боско надавав великого значення, прагнучи залучати мирян до участі у житті Згромадження Салезіян.  Їм отець Боско чітко говорив: «Ви мені потрібні».

Сам Папа Франциск зазнав дієвого заступництва Артеміда Затті щодо покликання висвяченого мирянина, коли був провінціалом єзуїтів в Аргентині. У листі він пише: «У 1976 році під час канонічного візиту до єзуїтських місіонерів на півночі Аргентини я зупинився на кілька днів в архієпископстві Сальта. Там, між промовою та промовою наприкінці трапези, архієпископ Перес розповідав мені про життя пана Затті. Це також дало мені можливість прочитати книгу його життя. Мене вразило те, що він був повноцінним братом. У той момент я відчув, що маю попросити Господа за заступництвом пана Затті, щоб він послав нам покликання. Я робив дев’ятниці і просив початківців робити те саме». Потім він продовжує: «Відколи ми почали молитися до пана Затті, 23 молодих братів-єзуїтів, які наполегливо готувалися, вступили до Інституту. Я переконаний у його заступництві, оскільки, враховуючи кількість, це рідкісний випадок у нашому Ордені. Повторюю, що я переконаний у його заступництві, бо знаю, як багато ми молилися до нього як до заступника».

Чудове й авторитетне заохочення також для нас віддатися заступництву Артеміде Затті за зростання добрих і святих покликань салезіанських братів.

У цьому році, присвяченому святому Франциску Сальському, покровителю та промоутеру покликаннь до святості для всіх, свідчення Артеміде Затті нагадує нам, як стверджує Другий Ватиканський Собор: «Всі вірні кожного стану та статі покликані Господом, кожен по-своєму, до святості, досконалість якої така ж, як у Небесного Батька». Франциск Сальський, отець Боско та Артеміде роблять щоденне життя виразом Божої любові, яка приймається, а також відповідає взаємністю. Наші святі хотіли наблизити стосунки з Богом до життя, а життя – до стосунків з Богом. Це пропозиція «святості по сусідству» або «середнього класу святості», про яку так багато говорить нам Папа Франциск.

Постать Артеміде Затті є стимулом і натхненням для нас стати знаками і носіями Божої любові до молоді та бідних. Як я писав у цьогорічнім «Гаслі», «ми теж потребуємо розкрити «харизму відвідування», ідучи до просторів і місць, населених багатьма людьми, для яких доброзичливе слово, зустріч, погляд, сповнений поваги, можуть відкрити їхні горизонти до кращого життя. Артемід Затті був людиною Відвідування, носив Ісуса в своєму серці, впізнавав Його і служив Йому у своїх хворих і бідних братах з радістю і щедрістю.

Святий Артеміде Затті, заступайся за всіх нас!

Остаточне чудо!

Це дивовижне одужання чоловіка, який страждав від «ішемічного інсульту правого мозочка, ускладненого масивним геморагічним ураженням». Врахована подія відбулася на Філіппінах у серпні 2016 року. Нейрохірургічне обстеження показало необхідність втручання, яке було неможливим також через бідність родини. Тому члени сім’ї вирішили привести його додому, щоб він міг провести останні дні свого життя з родиною. Помираючий отримав миропомазання хворих і покликав членів сім’ї та близьких, щоб попрощатися з ними. Натомість 24 серпня 2016 року пацієнт, незважаючи на всі очікування, подзвонив рідним, сказавши, що з ним все добре, хоче прийняти ванну і трохи щось зїсти. Його привезли додому, щоб він помер, а через кілька днів він знову був здоровий.

Це сталося завдяки молитві брата хворого, брата салезіянина, який почав молитися під час спільнотової вечірні того ж дня, коли його брата госпіталізували, просячи його зцілення через заступництво блаженного Артеміде Затті.

До того ж він запросив рідних приєднатися до молитви, сильно закликаючи блаженного Артеміде Затті.

Послання Генерального Настоятеля

отця Анхеля Фернандеса Артіме