Отець Андрій Боднар: «Залучаємо абітурієнтів до фахового майстер-класу, щоб вони побачили, з чим матимуть справу»

У Молодіжному навчальному центрі імені святого Івана Боско триває вступна кампанія. Учні, які закінчили 9 або 11 клас, можуть тут здобути професію кухаря, автомеханіка, столяра-дизайнери чи ІТ-розробника. Заклад пропонує якісну професійну освіту, поєднану з християнським вихованням. Детальніше про умови вступу та навчання, кар’єрні можливості випускників – у розмові з директором закладу отцем Андрієм Боднаром.

При вступі у центр Боско абітурієнти повинні здати тести з української мови та математики. Вони складені за зразком ЗНО?

– Так, але ці тести простіші, вимагають базового рівня знань. Такого, що дозволить учневі надалі без проблем разом із фаховою отримати повну загальну середню освіту. Був період, коли ми набирали дітей без вступних випробувань і деякі наші учні мали серйозні прогалини у знаннях, не знали елементарного. І замість зосереджуватися на фахових дисциплінах, викладачі мусили допомагати їм заповнювати ці прогалини. Бо не може бути так, що автомеханік чи столяр не вміє добре рахувати чи грамотно написати прайс.

Запровадивши вступні тести, мотивуємо дітей серйозніше ставитися до навчання у школі. Охочі можуть пройти у нас підготовчі курси і підтягнути знання.

Коли будуть вступні іспити?

– Цього року тестування відбудуться 20 липня. Наступного дня проведемо для дітей фаховий майстер-клас. А 22-го липня абітурієнти пройдуть співбесіду.

Співбесіда – це така щира розмова із вступниками, у якій прагнемо визначити, чи справді вони хочуть здобути дану професію, чи це виключно вибір їхніх батьків. Буває, батьки тиснуть на сина чи доньку, а дитина потім виростає і, як пружина, вистрілює у зворотний бік. Хочемо цьому запобігти. І от, власне, напередодні залучаємо абітурієнтів до фахового майстер-класу, щоб вони могли ближче познайомитися з професією і зрозуміти, з чим матимуть справу в майбутньому. Бо навіть коли дитина сама обирає фах, часто має хибне уявлення про нього і згодом розчаровується у своєму виборі.

Тож друга частина нашого вступного випробування – це своєрідна перевірка на готовність бути в певній професії і розвиватися як спеціаліст, досягати успіху в даній сфері.

Звичайно, що і в процесі навчання в дітей часто виникають труднощі – втрата мотивації, вигорання. Тому відтепер з нашими учнями працюватиме соціальна працівниця. Буде з ними розмовляти, розпитувати про труднощі і за потреби розрадить, зарядить на позитив, надихне до навчання. Бо яку б професію дитина не вибрала, без праці і старань не зможе досягти успіху.  

Випускники шкіл, які не зможуть вступити у вузи і вирішать навчатися у центрі Боско, встигнуть подати документи?

– Так,  у серпні в нас буде другий етап вступної кампанії. З 1 до 12 числа триватимуть підготовчі курси, 17-го буде тестування, 18-го – майстер-клас, 19-го – співбесіда.

Скільки цього року буде соціальних місць?

– У нас є 25 місць, які можемо подарувати від фонду Згромадження Салезіян. Хто матиме найвищі результати із вступного тестування, зможе вчитися безкоштовно. Безкоштовно, але відповідально. Бо часто студенти думають, якщо за навчання платити не треба, то можна легковажити. Тому після першої сесії ми переглядаємо цей список. Він може змінюватися, залежно від успішності учнів.

Зараз працюємо також над програмою, за якою стипендії учням даруватимуть підприємства – потенційні роботодавці. Сьогодні багато компаній беруть наших студентів на практику і потім запрошують на роботу. Ми б хотіли, щоб бізнес долучався і до освітнього процесу.

Ви одні з перших закладів профтехосвіти на Львівщині запровадили дуальну форму навчання. Які її переваги?   

– Два місяці наші учні вивчають теорію у центрі, а наступні два практикуються на виробництві. І так протягом усього навчального періоду. В результаті вміють працювати з технікою і розуміють усі технологічні процеси. І що найважливіше – переймають досвід у висококваліфікованих спеціалістів.  

Студенти самі шукають місце для проходження практики?

– Ми у цьому допомагаємо, бо не всі заклади готові брати на себе відповідальність за практикантів. А в нас є партнери, з якими маємо гарний досвід співпраці. Наприклад, автосалони “Тойота Центр Львів Діамант”, “Ауді Центр Львів”, ТОВ «Ніко Захід» та інші.

У вас потужна матеріально-технічна база. Мабуть, проходження теорії – це не просто студіювання книжок?

– Так, тут, на місці, учні також мають багато практики: три години проводять за партами, а наступні три години, після великої перерви, – відпрацьовують у  майстернях. Так краще засвоюють вивчене.

Ми стараємося, щоб все обладнання у наших майстернях і лабораторіях було сучасне і якісне, щоб наші випускники були готові до праці у провідних компаніях. Скажімо, столяри-дизайнери практикуються на італійських та німецьких верстатах, які мають увесь набір функцій, необхідних для будь-якої роботи. Наші учні виготовляють різні побутові речі, церковні, художні.  До того ж вміють створити 3д модель майбутнього виробу.

Сучасна лабораторія є і в наших кухарів – вони мають пароконвектомат, різні види плит, камеру для сухого заморожування.  Можуть вчитися готувати унікальні страви.  Хочемо, щоб кожен студент мав персональну плиту та інвентар, нещодавно докупили для цього необхідне обладнання, частину нам подарували спонсори. Ось недавно до нас приїжджала зіркова американська кулінарка, авторка популярних кулінарних книжок Рейчел Рей. Провела для наших учнів кулінарний майстер-клас. Подарувала і плити, і ножі, і інші важливі речі.

Стараємося постійно покращувати матеріально-технічну базу і в автомайстернях, хочемо мати різні технологічні новинки, щоб іти в ногу з часом. Зараз ставимо собі за ціль придбати електромобіль.

Де проходять практику майбутні ІТ-розробники?

– Переважно у компаніях SoftServe та EPAM, з якими маємо співпрацю. Щоправда, туди можуть потрапити тільки найкращі студенти.

Спостерігаємо, що не всі учні, які вирішили стати ІТ-розробниками, можуть проявити себе у цій галузі. Дехто розуміє це вже після року навчання. У нас працюють викладачі «Львівської політехніки», ставлять досить високу планку. Тому ми хочемо розширити ІТ напрям і умовно розділити його на «легший» і «складніший» рівні. Скажімо, для якогось учня впроваджувати комп’ютерні технології у виробицтво надто складно, а от налаштувати роботу конвеєра на заводі він би зміг. Напрацьовуємо програму так, щоб після першого курсу учні могли вибрати свій рівень навчання.  

Центр надає гуртожиток?

– Так, наш гуртожиток хостельного типу, у кімнатах є все необхідне. Студенти мають змогу користуватися фітнес-залом, пральнею, харчуватися в кафе.

Як заохочуєте молодь до духовного зростання?

– Тричі на тиждень маємо зі студентами молитовні ранки. Ми, отці, читаємо Святе Письмо, даємо настанову «доброго дня» – спонукаємо учнів до роздумів над якоюсь темою.  Проводимо реколекції перед великими святами. Їздимо у паломницькі мандрівки святими місцями України. У центрі є невелика каплиця, де будь-коли учні можуть приступити до сповіді або просто порозмовляти з отцем.

Це позитивно впливає на дітей, ми бачимо, як змінюються вони вже за рік. Стають відкритими до розмов, активними, бачимо в них таку здорову безпосередність. Дехто починає відвідувати нашу ораторію, де збирається молодь, щоб провести вільний час, зацікавлюється аніматорством.  

Різні діти приходять до нас навчатися. Частина, десь третина, – цілеспрямовані, стійкі, зі стрижнем: шукають, стараються і добиваються свого. Переважно це діти з сильних родин, здорових, християнських. Тим, хто не має такої основи для розвитку, набагато важче, вони швидко згасають. Їх важливо підтримати, допомогти побачити те прекрасне, що є в нашому світі. Щоб дитина прагнула до цього прекрасного, захотіла стати хорошим фахівцем, успішним бізнесменом, щасливим сім’янином, доброю людиною.