Я РОЗУМІВ, ЩО ОТЕЦЬ БОСКО ВІДЧУВАВ!

Після святкувань днів святого Івана Боско я вирішив відвідати колонію для неповнолітніх «Ferrante Aporti» в Турині, яка колись називався «La Generala». На одній зі стін колонії є велика табличка на згадку про відвідування отцем Боско молоді у в’язниці. Скільки разів він проходив крізь ці ворота, щоб відвідати своїх «друзів», молодих в’язнів. Він говорив про цінність і гідність кожної людини, але часто, коли повертався, все було зруйновано. Те, що здавалося зароджуваною дружбою, помирало. Обличчя знову ставали жорсткими, саркастичні голоси шипіли прокляття. Отцю Боско не завжди вдавалося зупинити приниження. Одного разу він розплакався. У похмурій кімнаті запанувала мить збентеження.

 — Чого той священик плаче? – запитав хтось.

—  Тому що він любить нас. Навіть моя мама заплакала б, якби побачила мене тут.

Вплив досвіду з цієї колонії на нього був таким сильним, що він пообіцяв Господу, що зробить усе можливе, щоб хлопці туди не потрапляли. Так зародилося ораторія та запобіжна система.

Багато чого змінилося, але сини отця Боско не покинули шляху, який проклав Отець. За традицією капеланами колонії є салезіяни. Серед «історичних» капеланів є улюблений отець Доменіко Рікка, який минулого року пішов у відставку після понад 40 років служіння. Інший салезіянин, отець Сільвано Оні зайняв його місце, а салезіянські новики під керівництвом магістра новіціату щотижня проводять душпастирську діяльність під назвою «подвір’я за ґратами» з молодими в’язнями Пенітенціарного інституту. Усі «в’язні» значно молодші за послушників отця Боско. І переважна більшість цих хлопців не мають родичів.

Ось чому ми, салезіяни, так любимо молодь

Як отець Боско, так само і я дозволяв своєму серцю говорити. Також були вихователі, які щоденно супроводжують цю молодь. Я привітався з усіма, включаючи багатьох молодих іноземців. Я відчував, що спілкування можливе. Троє новиків продекламували коротку сценку з життя отця Боско. Потім дали мені слово, а також дали можливість молодим в’язням поставити мені три-чотири запитання. Так і було. Вони запитували мене, ким для мене був отець Боско, чому я став салезіянином, як це жити тим, чим я живу, і чому я прийшов до них.

Я розповів їм про себе, своє походження та національність.

«Я іспанець, народився в Галісії, син рибалки. Вивчав богослов’я та філософію, але знаю набагато більше про риболовлю, тому що мій батько навчив мене цьому. 43 роки тому я вирішив стати салезіянином, хотів бути лікарем, але зрозумів, що отець Боско кличе мене лікувати душі наймолодших. Тому що немає доброї і поганої молоді і, як сказав наш засновник, в кожному юнаку чи дівчині, навіть найнещаснішій, є точка, доступна для добра, і першочерговий обов’язок вихователя – шукати цю точку, чутливу струну цього серця, для того, щоб життя розквітло. Ось чому ми, салезіяни, так любимо молодь. Ми всі можемо помилятися, але якщо ви вірите в себе, якщо ви довіряєте своїм вихователям, ви будете кращими. Я мрію одного разу зустрітися з вами у Вальдокко, зі всіма вами, кого тут бачу».

Під час обіду молодий чоловік запитав мене, чи може він поставити мені запитання наодинці. Ми трохи відокремилися від великої групи, щоб нас не перебивали.

«Моє перебування в цій колонії, для чого служить?» — прямо спитав він мене.

Я сказав йому: «Я щиро вірю, що ні для чого, але і багато для чого. Ні для чого, тому що тюрма не може бути пунктом призначення або місцем прибуття, а лише місцем проходу. Але, думаю, що цей досвід допоможе тобі в майбутньому більше не повертатися сюди, вірю, що у вас є шанс на краще майбутнє, що після відбуття покарання в колонії у вас є можливість поїхати до однієї з наших спільнот, які ми, Салезіяни, маємо, наприклад, у Казале, недалеко звідси…»

Як тільки я це сказав, молодий чоловік додав, не давши мені закінчити: «Я цього хочу, мені це потрібно, тому що я був не в тому місці і не з тими людьми».

Ми поговорили. І я зрозумів, наскільки є правдивим те, що, як сказав отець Боско, у серці кожної молодої людини завжди є зерна добра. Того молодого чоловіка та багатьох інших, яких я зустрічав, можна повністю «відновити», якщо дати їм можливість, після помилок, які вони зробили.

Я ще раз привітався з ними, по одному. Їхні погляди були чисті, їхні посмішки були посмішками молодих людей, побитих життям, молодих людей, які зробили помилки, але повних життя. Я бачив у вихователях велике покликання. Мені це сподобалося.

Після закінчення часу, про який було домовлено, я попрощався, і один з хлопців підійшов до мене і сказав: “Коли ти повернешся?” Я був зворушений. Я посміхнувся йому і сказав: «Наступного разу, коли ти мене запросиш, я буду тут, а тим часом чекатиму тебе, як отець Боско, на Вальдокко».

Друзі Салезіанського Бюлетеня, друзі харизми отця Боско, як учора, так і сьогодні можна достукатися до серця кожної молодої людини. Навіть у найбільших труднощах можна виправитися, можна змінитися, щоб жити чесно. Отець Боско знав це і працював над цим усе життя.

Генеральний настоятель
отець Анхель Фернандес Артіме