Бог дав отцю Боско велике серце, безмежне, як морські береги

Це серце б’ється щодня, і я відчуваю, як воно б’ється.

Бути вдячним

Кілька тижнів тому я був в Уанкайо (Перу). Я збирався відслужити Євхаристію з понад 680-ма представниками салезіянського молодіжного руху провінції, а також з кількома сотнями мешканців цього міста, розташованого на висоті 3200 метрів над рівнем моря у високогір’ї Перу, коли мені сказали, що зі мною хоче привітатися молодий чоловік. Йому знадобилося майже п’ять годин, щоб дістатися туди і ще п’ять годин, щоб повернутися назад.

“Я буду дуже радий зустрітися з ним і подякувати йому за його добрий жест”, – відповів я.

Перед самим початком Євхаристії цей парубок підійшов до мене і сказав, що дуже радий познайомитися зі мною. “Мене звуть Альберто, і я хотів здійснити цю подорож, щоб особисто подякувати отцю Боско за те, що салезіяни врятували мені життя”.

Я подякував йому і запитав, чому він розповідає мені про це. Він продовжив своє свідчення, і кожне слово все більше і більше торкалося мого серця. Він розповів мені, що був важким хлопцем, що завдав багато клопоту салезіянам, які взяли його в один із притулків. Він додав, що у них були б десятки причин позбутися його, тому що “я був бідолахою, і міг очікувати від світу і від життя тільки поганого, але вони були дуже терплячі до мене”.

Він вів далі: “Я продовжував вчитися і, незважаючи на мій бунт, вони раз за разом давали мені нові можливості, і сьогодні я сім’янин, у мене є прекрасна маленька донька і я працюю соціальним педагогом. Якби не те, що зробили для мене салезіяни, моє життя було б зовсім іншим, можливо, воно б уже закінчилося».

У мене не було слів і я був дуже зворушений. Я сказав йому, що дуже вдячний за його слова і його шлях, і що його свідчення життя – це найбільше задоволення для серця салезіянина.

Він зробив непомітний жест і вказав мені на салезіянина, який в той час був там. Він був одним з його вихователів і одним з тих, хто був дуже терплячим до нього. Той співбрат підійшов, посміхаючись, і з великою радістю в серці підтвердив мені, що це дійсно так. Ми разом пообідали, а потім Альберто повернувся до своєї родини.

Щаслива мати

Через п’ять днів після цієї зустрічі я був на півдні Індії, в штаті Хайдарабад. Серед численних привітань і заходів, одного дня мені оголосили, що до мене прийшла відвідувачка. Це була молода мама з шестимісячною донькою, яка чекала на мене в приймальні салезіянського дому. Вона хотіла привітатися зі мною.

Дитина була гарна і, оскільки вона не була налякана, я не втримався, щоб не взяти її на руки і не поблагословити. Ми зробили кілька фотографій на пам’ять, як забажала молода мама. Ось і все, що було на цій зустрічі.

Більше не було слів, але історія була болючою і водночас прекрасною. Ця молода мама колись була “викинутою” дитиною, яка жила на вулиці, ні з ким не маючи зв’язку. Неважко уявити її долю.

Але одного разу, з Божого провидіння, її знайшов салезіянин, який почав приймати безпритульних дітей у штаті Хайдарабад. Вона була однією з тих дівчат, яким вдалося отримати будинок разом з іншими дівчатами. Разом з вихователями брати-салезіяни подбали про те, щоб усі основні її потреби були задоволені і щоб нею опікувалися.

Так ця маленька дівчинка, підібрана з вулиці, змогла знову розквітнути, розпочати життєвий шлях, який привів її до того, що сьогодні вона є дружиною і матір’ю і, що для мене неймовірно безцінно, вчителькою у великій салезіянській школі, де ми тоді перебували.

Я не міг не думати про те, скільки ще таких життів, врятованих від відчаю і страждань, є в салезіянському світі, скільки моїх добрих братів і сестер-салезіян щодня стають на коліна, щоб “омити ноги” маленьким і великим Ісусикам на наших вулицях. Це ключ до того, скільки життів можна змінити на краще.

Як ми можемо не бачити в цих двох фактах “руку Божу”, яка простягається до нас через добро, яке ми можемо зробити? І що саме всі ми, в будь-якій частині світу, в будь-якій життєвій і професійній ситуації, віримо в людяність і віримо в гідність кожної людини, і віримо в те, що ми повинні продовжувати будувати кращий світ.

Я пишу це тому, що добрі новини також мають бути поширені. Погані новини поширюються самі собою або знаходять зацікавлених людей. Ці дві реальні історії, такі близькі в часі для мене, ще раз і ще тисячу разів підтверджують, наскільки цінним є добро, яке ми всі намагаємося робити разом.

А також те, що поетично виражено в одній салезіянській пісні: “Кажу, що Іван Боско живий, не думайте, що такий Отець може нас покинути. Він не помер, Отець живий, він завжди був і залишається, той, хто дбав про покинутих і осиротілих молодих людей, про дітей вулиці, про самотніх, яких він допомагав змінювати… Я кажу, що Іван Боско живий і здійснив тисячу ініціатив. Хіба ви не бачите його турботи як батька, який зараз працює по всьому світу? Хіба ви не чуєте, як він наспівує свою пісню стільком дочкам, стільком синам, які несуть в собі ці відблиски Отця, якого ми любимо? Він живе, коли його салезіяни є такими».

Я бажаю всім вам щасливої Пасхи; а тим з вас, хто відчуває себе далеким від цієї впевненості у вірі, я бажаю всього найкращого, з великою сердечністю.

Головний настоятель

отець Анхель Фернандес Артіме