ПАМ’ЯТЬ МАЙБУТНЬОГО

У нас є мрія. І це наше найбільше багатство.

Двісті років тому дев’ятирічному хлопчику, бідному, у якого не було іншого майбутнього, окрім як бути рільником, приснився сон. Він розповів це вранці мамі, бабусі та братам, які з цього сміялися. Бабуся підсумувала: «На сни не варто звертати увагу». Через багато років той хлопчик, Іван Боско, написав: «Я прислухався до думки моєї бабусі, але ніколи не міг викинути цей сон з голови».

Бо це не був сон, як багато інших, і він не помер на світанку.

Він повертався і повертався ще кілька разів. З захоплюючим зарядом енергії. Він був джерелом радісної безпеки та невичерпної сили для Івана Боско. Джерелом його життя.

На єпархіальному суді у справі беатифікації Івана Боско отець Руа, його перший наступник, свідчив: «Лусія Турко, член родини, розповіла мені, що отець Боско часто приїжджав до них, щоб погостювати зі своїми братами. Одного ранку вони помітили, що він прийшов у більш бадьорому настрої, ніж зазвичай. На запитання, в чому причина, він відповів, що вночі  йому приснився сон, який його підбадьорив. Коли його попросили розповісти, він пояснив, що бачив, як до нього йде жінка, яка вела за собою дуже велику отару, і яка, підійшовши до нього, назвала його на ім’я та сказала йому: «Ось, Іване, все це стадо я вручаю під твою опіку». Я тоді чув від інших, що він питав:  «Як я буду стільки овець доглядати? А ягнят багато? Де я знайду пасовища, щоб їх підтримувати?» Пані відповіла йому: «Не бійся, я тобі допоможу», і тоді вона зникла. З цього моменту його бажання вивчитися на священика стало більш палким; але виникли серйозні труднощі через сімейні обставини, а також через спротив його зведеного брата Антоніо, який хотів би, щоб він також працював у сільській місцевості, як він…”

Дійсно, все здавалося неможливим, але наказ Ісуса був «владним», а допомога Богоматері була солодко безпечною. Отець Лемуан, перший історик отця Боско, підсумовує цей сон так: «Йому здавалося, що бачить Божественного Спасителя, одягненого в білий одяг, сяючого найяскравішим світлом, який веде незліченний натовп молоді. Звернувшись до нього,  сказав:  «Іди сюди: стань на чолі цих дітей і сам керуй ними». «Але я не здатний», – відповів Іван. Божественний Спаситель владно наполягав, поки Іван не став на чолі цього натовпу хлопців і не почав керувати ними згідно з даним йому наказом».

У семінарії отець Боско написав як мотивацію свого покликання в повній глибині покори: «Сон Моріальдо завжди був у мені закарбований; насправді, в інших випадках цей сон став набагато чіткішим, але я не хотів вірити в сни. Я відчував поклик до церковного служіння і вибрав цей шлях, хоча вважав його важким і сумнівним через моє життя та відсутність необхідних чеснот для такого стану”.

Можемо бути певні: він упізнав Господа і свою Матір. Незважаючи на свою скромність, він зовсім не сумнівався, що його відвідало Небо. Він навіть не сумнівався, що ці візити мали відкрити йому майбутнє його та його творчості. Він сам про це сказав: «Салезіянське згромадження не зробило жодного кроку без надприродної настанови, яка б дала йому відповідь. Те місце, де воно розвивалося, обране волевиявленням Господа. Ми могли б заздалегідь написати всю нашу минулу історію в її найскромніших деталях…».

Ось чому салезіянські конституції починаються з «акту віри»: «З почуттям смиренної вдячності ми віримо, що Згромадження святого Франциска Сальського народилося не лише з людського задуму, але з ініціативи Бога».

Заповіт отця Боско

Сам Папа просив і наказував отцю Боско написати сон для своїх дітей. Він почав так: «Кому тоді ця робота може служити? Зазвичай це буде служити для подолання майбутніх труднощів, беручи уроки з минулого; це послужить для того, щоб показати, як Бог сам керував усім у всі часи; це буде приємною розвагою для моїх дітей, коли вони зможуть прочитати речі, в яких брав участь їхній батько, і вони читатимуть це набагато охочіше, коли, покликаний Богом до відповіді за свої вчинки, я більше не буду серед них».

Отець Боско чітко виявляє свій намір залучити читача до розказаної пригоди, аж до того, щоб змусити його брати участь у ній як в історії, яка його стосується і в котру він втягнутий та покликаний продовжувати. Розповідь сну явно стає «заповітом» отця Боско.

Ось місія: перетворення світу, починаючи з найменших, наймолодших, найбільш покинутих. Є метод: добро, повага, терпіння. Є безпека міцного захисту Пресвятої Трійці та ніжного і материнського захисту Марії.

У «Спогадах про ораторію» отець Боско розповідає, що через двадцять років після першого сну, у 1824 році, він мав «новий сон, який здається додатком до того, який я бачив у Беккі, коли мені було дев’ять. Я мріяв побачити себе серед безлічі вовків, кіз і козенят, ягнят, овець, баранів, собак і птахів. Усі разом вони здійняли шум, галас чи радше диявола, який налякав би навіть найсміливіших. Я хотів втекти, коли пані, дуже гарно одягнена, поманила мене слідувати та супроводжувати цю дивну отару, а вона попереду… Після довгої прогулянки я опинився на галявині, де ці тварини стрибали та їли разом, не намагаючись завдати шкоди іншим.

Охоплений втомою, я хотів трохи сісти, але пані запросила мене йти далі. Пройшовши ще невелику відстань, я опинився у великому дворі з портиком навколо нього, в кінці якого була церква. Тоді я зрозумів, що чотири п’ятих цих тварин стали ягнятами. Тоді їхня кількість стала дуже великою. У цей момент прибуло кілька пастухів, щоб охороняти їх. Але вони ненадовго зупинилися і незабаром пішли. Тоді сталося диво. Багато ягнят перетворилися на пастухів, які, виростаючи, піклувалися про інших. Я хотів піти, але пані запросила мене подивитися ще опівдні. «Подивись ще раз», — сказала вона, і я подивився ще раз. Потім я побачив величезну і високу церкву. Всередині тієї церкви була біла смуга, на якій великими літерами було написано: Hic domus mea, inde Gloria mea (Тут мій дім, звідси моя Слава).

Тож коли ми входимо до базиліки Марії Помічниці, ми входимо у сон отця Боско. Який прагне стати «нашим» сном.

Головний настоятель отець Анхель Фернандес Артіме