Кальєро 11 за листопад 2023

Папа Франциск і його “концепція місії”

У своєму вченні Папа Франциск майже ніколи не говорить про «місії», тобто місії в класичному розумінні «missio ad gentes». Навпаки, дуже часто він говорить про «місію» (Evangelii Gaudium), про місію Церкви, до якої ми причетні від хрещення, але на яку ми водночас не можемо претендувати, оскільки вона є першою і передусім є місією самого Ісуса Христа, а ми лише беремо в ній участь.

За словами Папи Франциска, ця місія включає всю людину з її цінностями, її стосунками, її вірою та світом, у якому вона живе. Тому це передбачає можливість зустрічі, а також уміння слухати та вести справжній діалог. Це переважно внутрішні налаштування, тому дуже важливо звільнити «missio» від будь-якої форми функціоналізму. «Missio» насамперед не означає щось робити, або якось брати участь, організовувати чи будувати. Це горизонт усіх християнських думок і дій, справжній спосіб життя. Це дар, який християнин отримує від Бога з вдячністю, тому що він є незаслуженим, і водночас він хоче, щоб багато інших були частиною дарунку. Таке ставлення змінює його самого та громаду, в якій він живе, а також поступово змінює інших людей навколо нього, а з часом і все середовище, в якому він перебуває.

Для Франциска вся Церква перебуває в русі як вірний Божий народ, який живе в просторі та часі, тому що це робота Того, Хто найбільше рухається, Тринітарного Бога, і цей рух у самому Бозі є також і основою місіонерського руху. Тому, якщо в Церкві немає умов для цього руху, нічого не рухається, Церква залишається статичною і «гниє».

Тож, якщо ми запитуємо себе, як можна виразити бачення missio для Франциска, можна використати його ключові поняття: зустріч, робити перший крок на зустріч і милосердне служіння. За словами Папи, місіонер – це учень і навпаки, тобто той, хто через свою віру зустрів Ісуса Христа, був покликаний Ним і посланий до людей. Місіонер хоче зустрічатися з людьми, щоб нести їм Слово Боже і робити Його любов доступною, тому він йде їм назустріч і хоче служити їм у їхній конкретній ситуації з милосердним серцем, допомагаючи їм на шляху до повного життя у Христі.

отець Павел Женішек, СДБ

ДЛЯ РОДУМІВ І ДІЛЕННЯ

▀ Які приклади нездорового функціоналізму я знаходжу в салезіанській місіонерській діяльності?

▀ Як я можу розвинути ставлення до зустрічей, вийти на зустріч, або милосердно служити?

ДОСВІД «ТАЇНСТВА ПРИСУТНОСТІ» СЕРЕД МОЛОДІ ПАНАМИ

Як салезіянська присутність відома і сприймається панамським суспільством, яке має «лише» дві спільноти в столиці країни?

За 116 років присутності панамські салезіани стали важливими супутниками на шляху розвитку країни та орієнтиром для виховання та душпастирства суспільства, що можна побачити у впливі, який зараз мають дві спільноти в країні: Базиліка святого Івана Боско, одна з найважливіших парафій архідієцезії, яка щороку збирає сотні тисяч паломників і прихильників отця Боско, а також Технічний Інститут дон Боско, який продовжує залишатися орієнтиром технічної освіти в країні.

Чого найбільше не вистачає молоді у Панамі?

Такі проблеми, як бідність, правопорушення, організована злочинність, відмова від школи, відсутність можливостей і величезний економічний розрив між багатими та бідними, є проблемами сучасної молоді. У країні проживає 1,8 мільйона молоді, яка піддається багатьом ризикам. Серед молоді відчувається певний дискомфорт через те, що вони перед обличчям невизначеності побудови країни, яка ставить собі за мету благородніші цілі. Це призводить до певного відчаю, коли стикаєшся з таким складним горизонтом. Існує потреба в узгоджених моделях, щоб відновити юнацький запал у Панамі.

Який місіонерський вимір вашої країни?

В даний час християнство продовжує бути частиною хребта панамського суспільства. Проте також присутні такі течії, як секуляризм і споживацтво, які пропагують певний індивідуалізм, гедонізм і нерелігійну приналежність. Це дозволяє нам зрозуміти, що місіонерська діяльність Церкви в Панамі повинна бути спрямована на турботу про народ Божий, не лише через таїнства, але також у вислуховуванні та супроводі, особливо молоді, дозволяючи їм бути головними героями.

Як салезіяни ми покликані свідчити про нашу віру та наше покликання. Те, що зараз є лише п’ять салезіян панамської національності, не є незначним фактом. Це показує нам, що ми повинні вкоренити харизму в серцях нашої молоді, живучи «таїнством присутності» серед усіх і свідчити їм красу нашого покликання. Крім того, ми не повинні боятися чітко розкривати професійну пропозицію нашій молоді і допомагати їм відкривати ширші горизонти.

брат Алекс Хесус Пінілья Хіменес, СДБ

САЛЕЗІЯНСЬКЕ МІСІЙНЕ НАМІРЕННЯ НА ЛИСТОПАД

За Папу, щоб салезіяни і вся Церква Панами завжди були вірними Папі.

Молімося за Папу, щоб у виконанні своєї місії він продовжував супроводжувати довірену йому паству у вірі за допомогою Святого Духа. [Молитовне намірення Папи Франциска]