«Футбол – один із секторів, де ми через спорт виховуємо молодь і намагаємося донести до неї духовні цінності». – Інтерв’ю з о. Анатолієм Гецянином, президентом ФК «Покрова»

Інформаційний центр Федерації футболу Львівської області завітав у гості до футбольного клубу «Покрова» (Львів), який за підсумками минулого року визнано найкращою дитячо-юнацькою школою Львівщини.

Про його роботу й унікальність розповів президент ФК «Покрова» отець Анатолій Гецянин.

– Отче Анатолію, як з’явився дитячо-юнацький футбольний клуб «Покрова»?

– Наш клуб при Молодіжному центрі святого Івана Боско офіційно веде свою історію з 2007-го року. До цього з 2003-го в нас уже були команди, які невдовзі розвинули з ініціативи отця Михайла Чабана, котрий сьогодні є віце-президентом «Покрови», а до цього багато років був її президентом.

Покрова Пресвятої Богородиці надзвичайно близька українському народу, тому ми вирішили на честь неї назвати наш клуб, основною ідеєю якого є залучення до корисного дозвілля дітей зі соціально вразливих категорій. Згодом, коли клуб вийшов на професійний рівень, у ньому розпочали тренуватися всі діти, в яких є хист до спорту і неймовірне бажання грати у футбол.

– Розкажіть, будь ласка, про святого Івана Боско, іменем якого названо Молодіжний центр.

– Дон Боско – харизматичний священик, котрий народився в ХІХ столітті в північній Італії. Він зростав у бідному середовищі, тому добре знав потреби цієї верстви населення. Після закінчення духовної семінарії працював із бідною молоддю, організовував для неї активне дозвілля.

Для цього Дон Боско у 1859-му році заснував Згромадження отців та братів, яким дав назву Салезіяни в честь свого покровителя – святого єпископа Франциска Сальського. Його превентивна система виховання базується на розумі, релігії, любові. Ми застосовуємо ці принципи в роботі з хлопцями.

– Хто опікується і фінансово допомагає футбольній школі «Покрова»?

– Футбол – це наша місія, харизма, один із секторів, де ми через спорт виховуємо молодь і намагаємося донести до неї духовні цінності. Клубом опікуються отці Салезіяни, я, як його президент, і отець Михайло Чабан, як віце-президент, котрий чимало років очолював «Покрову». Джерела фінансування шукаємо самостійно. Наразі не маємо постійних спонсорів.

– Як відбувається набір до футбольного клубу «Покрова»?

– Набір до ФК «Покрова» триває безперервно, тож усі охочі можуть долучитися будь-коли. Ми беремо всіх, хто хоче займатися футболом. Спортивні заняття в нашому клубі безкоштовні. Окрім спортивного вишколу, хлопці вчаться командного духу, вміння жити та співдіяти з іншими.

Не достатньо лише тренувань. Гравця треба розглядати насамперед як особистість, старатися до кожного підходити індивідуально, цікавитися його психологічним станом, що позначається на грі і, відповідно, на результатах матчів. Ми регулярно спілкуємося з дітьми та їхніми батьками, в разі потреби допомагаємо їм вирішувати сімейні проблеми. На мою думку, такий підхід має бути у футболі загалом.


– Яким чином відбуваються заняття в «Покрові»?

– У нас навчаються футбольної майстерності близько 250 дітей усіх вікових категорій – від 2002-го по 2012-ий роки народження. З ними працюють семеро тренерів: Віктор Крижановський, Михайло Семко, Роман Бучак, Роман Мисаковець, Микола Сич, Юрій Ковалишин та Ігор Топорович. Тренування відбуваються в залежності від вікової категорії – від 3-ох до 5-ти разів на тиждень.

Родинність, гостинність – обов’язкові складові нашої роботи. Усвідомлюємо, що маємо справу з Людиною. З духовної точки зору під час відкриття та завершення сезону, а також на великі свята організовуємо урочисту літургію, зустріч із батьками, солодкий стіл, Передріздвяні та Великопосні катехизації з одноденною духовною відновою. У горах, у селі Коростів Сколівського району, де маємо свій будинок, проводимо збори зі старшими вихованцями ФК «Покрова».


У «Покрові» фізичний розвиток тісно пов’язаний із духовним розвитком. Для кожної вікової категорії напрацьовуємо духовну науку. Тренери та священики працюють у тісній взаємодії, допомагаючи один одному формувати Особистості.

Відштовхуємося від життєвих реалій, наводимо приклади відомих футболістів. Даємо дітям зрозуміти, що футбол не закінчується з м’ячем, що навчання, інтелектуальний розвиток не менш важливі для цього виду спорту. Футболіст – розумна, освічена людина. Рівень його освіченості помітний за його поведінкою на футбольному полі.

– Де проходять заняття?

– Ми на шляху до створення власної клубної бази на території 70-ої школи міста Львова, яку офіційно плануємо відкрити цьогоріч у вересні – велике стандартне поле, два футбольні майданчики і спортивний зал.

Наразі шукаємо місця для тренувань на благодійній основі. Зокрема, домовляємося з директорами шкіл. Тренуємося на території 98-ої школи на Сихові, у Винниках на своїх двох новеньких майданчиках, де торік у жовтні спільно з Федерацією футболу у Львівській області і Винниківською міською радою проводили дитячий турнір «Винниківська Покрова». Також займаємося на стадіоні «Торпедо» у Львові, в Ременові та інших місцях.


– До речі, про турніри: де загартовуєте своїх вихованців?

– Ми активно і постійно беремо участь у різноманітних змаганнях усіх рівнів. Тримаємося на передових позиціях у Першій лізі Дитячо-юнацької футбольної ліги України, де представлені 2002-им і 2004-им роками народження, ДЮФЛ Львівщини.

Це не лише престиж для нашого клубу, а й можливість для хлопців побачити інші регіони, перейняти досвід своїх однолітків. Нещодавно, наші вихованці 2005-го року народження перемогли в традиційному «Кубку Здорове Місто». Для мене це справжня радість. Змагання показують реальний стан підготовки хлопців. У футболі ніколи не можна зупинятися. Потрібно завжди наполегливо над собою працювати.

Разом із цим їздимо за кордон на турніри. Торік побували на змаганнях у Польщі, Словаччині, Угорщині. Традиційно спрямовуємо наших юнаків (U-19) у братиславський футбольний клуб «Доміно», що є аналогом ФК «Покрова» для переймання досвіду. Таким чином вони мають змогу зарекомендувати себе за кордоном. Для прикладу, наш випускник Роман Бєлозьоров сьогодні грає за словацький «Зволин».

– У «Покрові» перші кроки у футболі робив «карпатівець» Орест Лебеденко, котрий нещодавно став гравцем «Луго», що виступає в іспанській Сегунді. Хто ще з ваших випускників гідно зарекомендував себе на серйозному рівні? 

– Справді, Орест під керівництвом наставника Остапа Горошка розпочинав займатися футболом у «Покрові». Після цього він перейшов у львівські «Карпати», де продовжив розвиватися як футболіст. У нас також займався його молодший брат Андрій. Директор СДЮШОР «Карпат» Ігор Савицький завжди добре відгукувався про цього гравця.

Щодо інших наших вихованців, то Вадим Лучка захищає кольори прем’єр-лігової «Олександрії», Назар Ткач і Роман Савран грають у складі юніорської команди «Львова», Максим Болкіт  у соснівському «Рочині», Юрій Кроляк у «ГалКатЗубр» (Зубра). Ми скеровуємо випускників «Покрови» в інші футбольні клуби для їх подальшої реалізації.

Ідей і планів у нас чимало. Прагнемо їх усіх реалізувати. Мріємо про створення власної команди U-19, але це, звичайно, вимагає залучення нових спонсорів.

Для нас стало приємною несподіванкою, що торік у грудні Федерація футболу Львівської області під час підбиття підсумків 2018-го футбольного року оцінила нашу роботу, надавши нам відзнаку як найкращій дитячо-юнацькій школі. Ми щиро вдячні ФФЛ за це!

Також дякую віце-президенту ФК «Покрова» отцю Михайлу Чабану, з яким працюємо впродовж тривалого часу, всім тренерам за те, що допомагають розвивати молодь.

Федерація футболу Львівської області висловлює вдячність отцю Анатолію Гецянину за теплу розмову і бажає футбольному клубу «Покрова» якомога більше яскравих перемог!

Використано матеріали: ffl.org.ua