Звернення Папи, приготоване для Салезіян

Текст промови, яку папа Франциск приготував для зустрічі з Салезіянами та Дочками Марії Помічниці християн у базиліці Матері Божої Помічниці християн.

«Дорога Салезіянська родино! Я думав, що сказати Вам, і написав, що хотів сказати, але це досить формально, тож даю цей текст Генеральному настоятелеві, щоби ви могли ознайомитись».

Дорогі брати і сестри!

В часі мого паломництва, ціллю якого було віддати шану розп’ятому Ісусові в зображенні Святої Плащаниці, я також обрав це місце, яке являє собою серцевину життя і роботи св. Івана Боско, щоб відсвяткувати з вами двохсотріччя з його дня народження. Разом з вами дякую Господеві, що дав Церкві Святого, який разом з багатьма іншими святими регіону, є честю і благословенням для Церкви й суспільства Турину і П’ємонту, Італії і цілого світу, особливо тому, що турбувався про бідних молодих людей і тих, що є на суспільному маргінесі.

Сьогодні не можливо думати про отця Боско без людей, які його оточують: Салезіянську родину, яку він заснував, педагогів, яких він надихав, і, звичайно, багатьох молодих людей, хлопців і дівчат з усіх куточків землі, які проголошують отця Боско як «Батька і Вчителя». Ви так багато могли би сказати про отця Боско! Але сьогодні я хотів би підкреслити три аспекти: його довіру до Божественного Провидіння; його покликання бути священиком молоді, особливо найбідніших з них; його вірне та сповнене праці служіння Церкві і, зокрема, Наступникові ап. Петру.

Отець Боско зреалізував свою священичу місію до останнього подиху, маючи підтримку через непохитну віру в Бога і Його любов, й, таким чином, він досягнув багато. Цей правдивий зв’язок з Господом є також змістом богопосвяченого життя, адже служіння Євангелії та нашим братам і сестрам не залишається обмеженим нашими власними думками або минущими речами цього світу, але стає безперервним доланням самих себе, скріпленням в речах, які є вічними, і зануренням себе в Господі, який є нашою силою і надією. І це буде джерелом нашої плодоносності. Сьогодні нам слід обміркувати нашу плодоносність і – якщо можна так сказати – велику плодоносносність Салезіян. Чи ми піднялися до цього рівня?

Іншим важливим аспектом життя отця Боско є його служіння молодим людям. Він здійснював це з непохитністю і витривалістю, серед перешкод і труднощів, з чутливістю благородного серця. “Він не зробив жодного кроку, не сказав ні слова, не виконав ні одного завдання, яке не було спрямоване на порятунок молоді… Воістину єдиною турботою його серця було благо для душ” (Салезіянська Конституція, п. 21). Харизма отця Боско змушує нас бути вихователями молоді, реалізовуючи педагогіку віри, яку можна виразити таким чином: “євангелізація через виховання і виховання через євангелізацію” (Загальний катехитичний довідник, 147).

Він євангелізував і навчав молодь весь час, починаючи з найслабших і найбільш покинутих. Пропонував стиль виховання, який базується на розумі, релігії і люблячій доброті, і це є загально відоме як “превентивна система”. Отець Боско поєднував лагідність з силою; звичайно, певною мірою він навчився цього від мами Маргарити. Лагідність, ніжність і сила! Я закликаю вас продовжувати бути великодушними і довіряю вам багато організацій від імені нового покоління: ораторії, молодіжні центри, професійно-технічні заклади, школи і коледжі. Але не забувайте і про тих, кого отець Боско називав “дітьми вулиці»: вони дуже потребують надії, зростання в радості християнського життя.

Отець Боско завжди був слухняним і вірним Церкві та Папі, слідував його пропозиціям і пастирським вказівкам. Сьогодні Церква звертається до вас, духовних синів і дочок цього великого святого, і особливо запрошує вас знову і знову виходити, щоб шукати дітей і молодь, де б вони не були: на околицях міст, в зонах фізичної і моральної небезпеки, в соціальних середовищах, де вони позбавлені багатьох матеріальних речей, де, головним чином, їм не вистарчає любові, розуміння, ніжності й надії. Зверніться до них з невимовним батьківським чуттям отця Боско.

Ораторії отця Боско народилися від зустрічі з молодими людьми на вулицях; і впродовж певного часу він мандрував з одного району Турину до іншого. Ви можете проголошувати милосердя Ісуса, починаючи з ораторій на кожному місці, особливо у найбільш важкодоступних місцях, несучи в своїх серцях стиль ораторій отця Боско і завжди прагнучи все більш широких апостольських горизонтів.

Багато галузей з’явилися з фундаментальних коренів, які він заклав в Церкві та суспільстві двісті років тому. Сьогодні є тридцять релігійних інституцій, які живуть його харизмою і поширюють його місію, проповідуючи Євангеліє на маргінальних територіях. Господь поблагословив його працю зростанням серед вас; в цих останніх двох століттях є велика кількість людей, яких Церква проголосила святими чи блаженними. Я заохочую вас продовжувати йти цим шляхом, наслідуючи віру тих, хто був перед вами.

У цій Базиліці, настільки дорогій для вас і для всього народу Божого, ми благаємо Марію Помічницю християн благословити кожного члена Салезіянської родини; благословити батьків і вихователів, які присвячують своє життя вихованню молоді; благословити кожну молоду особу, яка бере участь у праці, розпочатій отцем Боско, особливо тих, які є дуже бідними, щоб завдяки добре сформованій і добре освіченій молоді Церква і світ могли розкривати радість нового людства.

Використано матеріали: www.infoans.org2