12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею. Салезіянська місія

12 червня відзначають Всесвітній день боротьби з дитячою працею. У багатьох країнах дитяча праця визнана незаконною і вважається формою експлуатації. З цієї нагоди Салезіянське Місійне Бюро Мадриду повторює свій заклик до припинення дитячої праці та боротьби проти цього, аби діти могли провести своє дитинство радісно.

“Я продавав безалкогольні напої на пляжі для туристів. Встав рано вранці і повертався додому пізно вночі. Це були виснажливі дні, коли я намагався заробити гроші,” – розповідає Августо, молодий 14-літній бразилець, який працює з десяти років, щоб допомогти своїй родині вижити.

Сьогодні Августо має інше життя. Він вчиться на електрика в салезіянській школі у Бразилії. “Я ніколи не думав, що я міг би вчитися і вибрати собі професію. Я радше думав, що моє життя завжди буде якоюсь нісенітницею, але сьогодні я знаю, що хочу, і у мене є мета”, – додає він.

Андерсон з понеділка по неділю вставав о шостій ранку і йшов на роботу на ринку. Джефферсон працював більше дванадцяти годин на день, ремонтуючи взуття. Раян продавав їжу в ресторані тітки… Але зараз ці діти без дитинства мають другий шанс завдяки Салезіянам, які шукають різні можливості, щоб дати майбутнє тисячам дітей, змушеним працювати. Вони роблять це за допомогою програми «Aprendices» в Бразилії, але також і в багатьох інших країнах світу.

У світі існує понад 168 млн. працюючих дітей. “В останні роки ця цифра була знижена, але ми не можемо бути задоволені,” – говорить Анна Муньос, представниця Салезіянського Бюро в Мадриді. Причинами дитячої праці є бідність, відсутність освіти, розбиті сім’ї, місцеві традиції… Діти – це дешева робоча сила і “також, швидше за все, при різних обставинах вони залишатимуться тихими, адже не знають своїх прав і їм важко збунтуватися”.

Наслідків експлуатації дітей як робочої сили багато. Довгі години праці, важкий вантаж, який вони повинні нести… все це призводить до фізичних вад розвитку та хронічних тілесних захворювань. Вони не готові до цього і теж можуть мати низьку самооцінку і навіть депресію. “Цих дітей розглядають як мініатюрних дорослих, яким не дозволили жити власним дитинством радісно”.

“Місце дітей у школі. Тож, ми просимо, щоб міжнародне співтовариство поклало край дитячій праці”, – завершила представниця Салезіянського Бюро в Мадриді Анна Муньос.

Використано матеріали: www.infoans.org