Святкування ювілею Владики Чміля в Римі

В неділю, 12 жовтня, в Римі Блаженніший Святослав дав початок урочистим святкуванням 100-літнього ювілею від народження Владики Стефана Чміля, першого українського салезіянина, педагога і ревного душпастиря, святця.

Ювілейні святкування розпочались Архиєрейською Святою Літургією в Прокатедральному соборі Святої Софії в Римі, яку очолив Блаженніший Патріарх Святослав. Глава і Отець нашої Церкви у своїй проповіді звернув увагу на постать отця і владики Чміля, порівнюючи його із євангельським рибалкою – апостолом, який вмів наповнити порожні юначі серця. Саме таким здібним вихователем о. Чміль був також і для Святішого Отця Франциска, який познайомився з українським монахом у Колегії Салезіян у Рамос-Мехія (Аргентина).

“Так сталося, що серед малих хлопців, котрих владика Степан Чміль навчав про присутність Триєдиного Бога в їхньому житті, був майбутній Папа Франциск. Святіший Отець сам розповідав мені, що під час навчання в салезіанській школі, коли інші хлопці ще спали, малий Хорхе Марія Бергольо прислуговував о. Степану Чмілю під час Служби Божої”, – розповів Блаженніший Святослав.

Спогадами про владику Степана Чміля із присутніми поділився о. Євген Небесняк, вихованець Папської малої семінарії, який знав особисто о. Чміля. Він, зокрема, наголосив на молитовній поставі святця: “Отець Степан був людиною постійної молитви. Хоча його робочий день був насичений різними завданнями, він завжди знаходив час для молитви”.

Після Святої Літургії у криптах Собору, де похований Владика Стефан, було відслужено Панахиду, а відтак відбулась конференція про життя та діяльність Владики Чміля, яку підготували і провели отці Салезіяни, які прибули на святкування. В ході конференції було представлено нову книгу Владики Андрія (Сапеляка) “Світло святості. Отець Степан Чміль”.

Участь у заходах взяли Надзвичайні і повноважні Посли України та Польщі при Святому Престолі п. Тетяна Іжевська та Пьотр Новіна-Конопка, українське духовенство Рима, вищі настоятелі та члени монаших чоловічих і жіночих спільнот, українські вірні.

Організатором заходів виступив о. Марко Я. Семеген, пасторальний координатор для українців в Італії, та Товариство Святої Софії в Римі, засноване Патріархом Йосифом Сліпим.

За повідомленням Р. Демуша

Читай про подію на сайті УГКЦ20