Роздуми про Богородицю

“Завжди ніжно та щиро любіть Пресвяту Богородицю. Якби ви знали, яка важлива ця любов, то не віддали б її за все золото світу”

Святий Іван Боско

У травні традиційно маємо особливу набожність до Пресвятої Богородиці. В цей місяць також відзначаємо День матері. Богородиця як наша Небесна Заступниця допомагає в складних обставинах життя, зігріває нас Своєю ніжною материнською любов’ю.

Отець Боско підкреслює цінність пошани й любові до Богородиці. Ми по-різному кличемо Її: «Владичице», «Царице», «Заступнице», «Пречиста Діво», «Небесна Ненько». В кожному з цих слів прихований певний зміст. Часто, промовляючи молитви, ми не особливо замислюємося над їх значенням.

Богородиця водночас є і Царицею світу, і смиренною рабою Господньою. Завдяки її «Так» Ангелу, що приніс їй Благу Вістку, Вона стає матір’ю Ісуса. В покорі приймає усе: починаючи від бідних холодних ясел, в яких народжується Христос, і до Його смерті на хресті.

Ми інколи думаємо, що в нас надто багато страждань і ніхто не в силі їх зрозуміти й допомогти. В багатьох випадках втрачаємо надію, що людські зусилля здатні нам зарадити і, можливо, навіть не замислюємось над тим, що навіть коротенька молитва до Неї може стати промінчиком у пітьмі. Часто людина хоче усе вирішити самостійно. Коли їй це не вдається, то щораз більше розчаровується в собі й нарікає на Бога. Закриваючись у своїй гордості і покладаючись лише на власні сили, ми не зможемо вийти з бурі наших проблем. Тож варто вчитися від Марії Її покори, простоти, уповання на Божу волю.


Коли у смиренній молитві складаємо свої прохання і просимо Небесну Заступницю допомоги, вона ніколи не залишить нас без відповіді. Часто ми не отримуємо цієї відповіді зразу і це мабуть є для того, щоб ми навчилися довіряти Богові. В складних ситуаціях, коли не знаємо, як дати собі раду, коли ніби увесь світ проти нас, найбільше проявляється те, що нами керує: добро чи зло, любов чи ненависть? І власне тут ми можемо навчитися цього істинного смирення, з гідністю приймаючи все, що трапляється на нашій життєвій дорозі.

Ми чуємо з різних розповідей, що Богородиця робить багато чудес. Слід лише вірити і просити Її заступництва. «Пресвятая Богородице, спаси нас», – молимося у молебні. Знаємо, що Вона розвіює гіркі сумніви й журбу, рятує скривджених, повертає здоров’я, навертає грішників, дарує серцю радість й зсилає усі потрібні для спасіння ласки. Водночас Мати і Діва, Вона є скорою помічницею для усіх матерів і тих, що посвятили своє життя Богові, обравши шлях чернечого життя.

«Ще не чувано ніколи, щоб Вона не помогла» – співаємо у пісні. Впродовж віків Богородиця залишається неустанною заступницею за нас перед Богом. Тож, дійсно, як вказує о. Боско, щира любов до Неї є цінніша за усі скарби світу, адже, завдяки Її помочі й материнській опіці, ми можемо отримати правдивий мир і щастя.