Звернення Генерального настоятеля до молоді з нагоди свята Отця Боско

Моя дорога молоде, ти зустрілася з поглядом Господа Ісуса Христа? 

Моя дорога молоде з усього салезіянського світу, дорогі хлопці та дівчата, прийміть мої привітання друга, брата і батька, які я адресую вам від імені Отця Боско в той час, як йду до вас, «стукаючи у двері вашого життя» з нагоди свята нашого Улюбленого Батька.

Кілька днів тому Папа Франциск написав лист молоді з нагоди презентації документу, який потрібен для підготовки XV Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбудеться у жовтні 2018 року. На початку цього листа Папа каже вам, що «прагне того, щоб ви перебували у центрі уваги, оскільки ви – назавжди в його серці». Я чудово знаю з власного досвіду, що означає берегти вас у серці і прагнути вашого добра, хоча у мене ще не було змоги привітати кожного з вас особисто.

Я можу поділитися з вами одним секретом? Часто, коли я зустрічаюся з вами, молодими особами в різних куточках світу, і маю щось вам сказати, то завжди думаю, а що сказав би вам Отець Боско від імені Ісуса Христа?

Я усвідомлюю великі відмінності між вами, зумовлені вашими країнами та націями; відмінності в культурі, відмінності у підготовці до життя, адже хтось здобуває освіту у технічних навчальних закладах, а хтось – в університетах. Я усвідомлюю різницю між тими, хто має чудові людські та економічні ресурси для розвитку своїх здібностей, і тими, у кого ці можливості обмежені. Але я переконаний, що ваші юні серця мають багато спільного і, попри всі відмінності, вони дуже схожі; саме тому я вірю, що можу адресувати всім вам це звернення, яке дійде до вас, де б ви не були.

Моє звернення гармонійно поєднується з тим, що часто просив у вас Папа Франциск: «Дорога молоде, я вірю у тебе і молюся за тебе. І прошу: завжди май мужність йти проти течії».

Багато дорослих осіб вірять у вас. Я – один з них, дорога молоде, і прошу бути мужніми у житті. Я заохочую вас мати силу піти «проти течії», коли у ваших серцях пролунає наполегливий заклик бути вірними собі та Ісусу Христу.

Сьогодні світ дуже потребує вас. Йому потрібні великі ідеали, які є типовими для вашої юності і ваших юних мрій. Саме зараз світ як ніколи потребує молодих осіб, сповнених надією та мужністю, які не бояться жити, мріяти та шукати те справжнє щастя, завдяки якому Бог входить у ваші серця. Світу потрібна молодь, яка відчуває прагнення зобов’язатися, спроможна досягнути цього і, як сказала свята Мати Тереза з Калькутти, любити «аж до страждань». Молодь, яка, керуючись обов’язком, зможе дарувати іншим свій час і себе.

Проте, є «втомлені, нудьгуючі і розчаровані» молоді особи, яких ніколи нічого не цікавить. Це слабкі та крихкі люди. Вони потребують інших молодих осіб, вони потребують вас: тих, хто, керуючись життєвим досвідом і говорячи словами справжнього життя, допоможе їм побачити, що є інші шляхи та інші можливості. Їм потрібна молодь, яка допоможе їм усвідомити, що втеча від життєвих викликів ніколи не може бути вирішенням проблеми; їм потрібні ті, хто, за прикладом справжніх учнів-місіонерів, допоможе їм зустрітися з Ісусом Христом і повірити в Нього. А це Христос, який «не продає ілюзії» і пропонує Життя, справжнє життя, Своє життя. Він пропонує Себе самого.

Дорога молоде, я думаю, що у цей день, 31 січня 2017 року, Отець Боско міг би сказати вам щось таке просте, використовуючи сучасну мову та слова, як Папа у своєму листі: «Не бійтеся… Кращий світ будується завдяки вам, вашому прагненню змін і вашій щедрості. Не бійтеся прислухатися до Святого Духа, який пропонує сміливі рішення, не зупиняйтеся, коли ваше сумління пропонує ризикнути і піти за Вчителем».

Всім своїм серцем я прагну, щоб ви були саме такими: спроможними ризикнути, коли у вашому житті йдеться про Ісуса Христа і Бога Отця. Вам ніколи не забракне Його присутності завдяки Його Духу, і це буде найкраща гарантія для вас на життєвому шляху щастя.

Щиро вітаю всіх вас і бажаю вам гарного свята Отця Боско та ніжного материнського заступництва Марії Помічниці Християн.

Анхель Фернандес Артіме, СДБ,

Генеральний настоятель