Владика Андрій Сапеляк – Отець ІІ Ватиканського Собору

Другий Ватиканський Собор — це, безсумнівно, найголовніша подія XX століття, що спричинила в Католицькій Церкві справжню рево­люцію і повіяла новим духом на цілий християнський світ. Як єпископ українців в Аргентині, владика Андрій Сапеляк був учасником усіх чотирьох Сесій Собору та членом Соборової Комісії для Східних Церков, і тому очевидцем і учасником усіх головних соборових подій; зокрема тих, що стосуються Української Церкви.

Одним з найважливіших актів Собору були вибори до Соборових комісій для Східних Церков. Владика Андрій Сапеляк разом iз митрополитом Амброзієм Сенишиним, архиєпископами Іваном Бучком та Гавриїлом Букатком були обраними до цієї Соборної комісії. Також під час Собору владика Андрій мав нагоду бути знайомим з великим ісповідником віри патріярхом Йосифом Сліпим.

Під час ІІ Ватиканського Собору владика Андрій Сапеляк брав участь у тематичних дискусіях, зокрема «Про єдність Церкви», «Про святість у церкві» та інших. Стосовно теми святості владика зазначав, що «Вселенський Собор повинен торжественно проголосити, що усі ці, які терплять за Христа усякі переслідування, далеко попереджують у святості усіх християн, бо вони найближче слідують за Христом своїми терпіннями. Крім цього їхнє життя — це велике апостольство для усіх християн, бо своїм прикладом про­повідують усім, як маємо любити Христа і пригадують, що усі Христові учні мають бути готові віддати життя за Христа».

Окрім цього, великий від­гомін у римських щоденниках і взагалі в італійській пресі мав виступ владики Андрія про релігійну свободу. Також під час Собору владика приділив багато уваги питанням місійної діяльності Церкви і темі почитання Пресвятої Богородиці.

Цей величний вклад єпископа-салезіянина в розвиток Української Церкви навіки закарбувався на сторінках  історії і сьогодні пригадуватиме нам, яку велику місію здійснював владика Андрій Сапеляк як учасник ІІ Ватиканського Собору та церковний діяч.