Похорон владики Андрія Сапеляка

9 листопада 2017 року відбувся Чин похорону владики Андрія Сапеляка. О 10.00 у храмі Покрову Пресвятої Богородиці була відслужена заупокійна Архиєрейська Літургія, яку очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Відтак пройшов Чин погребіння владики на міському кладовищі у Винниках. Сотні людей, духовенство, молодь прибули попрощатися і віддати останню шану владиці Андрію, ревному салезіянину та душпастирю, патріоту рідної землі.

У своєму слові до вірних Глава УГКЦ пригадав сторінки життя владики, яке було сповнене жертовністю та великою любов’ю до Бога і свого народу. «Східна мудрість каже, що коли хтось врятував одну людину, то він врятував цілий світ, а коли людство втрачає одну людину – втрачає цілий всесвіт. І це є правда. Мабуть, кожен з нас,  коли стоїть перед відходом до вічності близької людини, відчуває біль величезної втрати, а разом з тим – відчуття величезної порожнечі, яка залишається після втрати цієї особи. Можемо сказати, що з втратою одної людини, ми втрачаємо цілий всесвіт. Подібні відчуття сьогодні є у нас, які прийшли для того, щоби провести в останню путь найстаршого єпископа УГКЦ, ревного місіонаря, великого патріота України, великого учителя української молоді владику Андрія Сапеляка.

[smartslider3 slider=7]

Хто може виповнити оцю порожнечу втрати нашого владики? – Стоячи сьогодні перед Божим обличчям, ми можемо сказати: «Це тільки Ти, Господи… Бо Ти є Життя і Воскресіння усопших слуг Твоїх…

Владика Андрій, як наслідник апостолів, щодня стояв перед Божим обличчям і освячував чашу Його Тіла і Крові. Щодня споживав з тої чаші Життя вічне. І тому можемо сьогодні сказати: Блаженний Ти, Владико, бо тобі є приготовлене місце у Покої…

Та дорога блаженства, яку пройшов владика Андрій, є відкритим посланням Бога для нашої Української Греко-Католицької Церкви… Владика Андрій, відповідно до цього дару Духа Святого, якого він отримав через приклад засновника Чину отців Салезіян св. Івана Боско, посвячує своє життя вихованню української молоді. Скільки наших священиків, науковців з цілого світу вийшло з Малої семінарії у Римі, першим ректором якої був отець Андрій Сапеляк.

Харизма Дона Боско, місіонаря і апостола, зокрема апостола молоді, зацвіла у постаті першого українського єпископа Аргентини.

Владика Андрій відіграв ключову роль у тому факті, що Аргентина одною із перших визнала незалежність України. Коли можна було перший раз приїхати до України, владика начебто отримав нове дихання, бо зрозумів, що Церква воскресає і він повинен послужити тій воскресаючій Церкві…

Владика Андрій казав: “Майбутнє України кується на Сході.., і тим майбутнім України є українська молодь на Сході… І майбутнє нашої церкви є там…”  – Багато разів мені це говорив владика… І думаю, що ми, єпископи, повинні ще до кінця зрозуміти ці слова і відповісти на цей пророчий заклик нашого покійного співбрата», – зауважив Глава УГКЦ. Блаженніший Святослав завершив свою прощальну промову словами пісні про Богородицю, якої його навчив владика Андрій.

Також на завершення заупокійної Літургії представник Генеральної Ради оо. Салезіян о. Тадеуш Розмус від імені Генерального настоятеля о. Анхеля Артіме висловив слова співчуття з приводу цієї великої втрати.

Салезіянська Родина єднається разом із цілою Церквою у молитві за блаженний упокій владики Андрія. Нехай Всемогутній Господь прийме його у своїх Небесних оселях. Вічная пам’ять!

[envira-gallery id=”5471″]