Найстарший салезіянин Згромадження: отець Джузеппе Берно

У Венесуелі проживає найстарший салезіянин Згромадження – 107-річний священик Джузеппе Берно. Нещодавно, 24 лютого, отець відзначав свій 107-й день народження. 

Народився Джузеппе Берно в 1911 році у Рієзе. Мама, вибираючи йому ім’я,  мріяла, щоб син був схожим на тогочасного папу Джузеппе Сарто, (відомого як Пій Х), та став священиком. І справді мрія матері втілилася в реальність – Джузеппе став священиком і зараз є найстаршим салезіянином усього Салезіянського Згромадження.

Салезіянська історія о. Джузеппе починається в Леньяно, а відтак продовжується в Тренто, де він проходить формацію та підготовку до новіціяту. Перші обіти склав в італійському місті Есте 1 вересня 1929 року. У цьому ж році, маючи всього лиш вісімнадцять, він висловив бажання виїхати як місіонер до Венесуели, країни, яка стане його другою Батьківщиною.

Вічні обіти склав 11 вересня 1932 року, дияконські свячення отримав у 1937 році, а 30 жовтня 1938 року, в день свята Христа Царя, був висвячений на священика тодішнім Апостольським нунцієм єпископом Луїджі Чентозом.

У 1961, у віці 50 років, о. Джузеппе запрошений Апостольським вікарієм Амазонки і Верхнього Оріноко працювати місіонером на цих землях. Отець прийняв це запрошення, не роздумуючи. Перші сім років провів у Пуерто-Аякучо, столиці венесуельської Амазонії. Потім, разом з о. Кокко та п. Бонвеккіо, впродовж двадцяти років служив як місіонер, подорожуючи різними амазонськими місцинами.

Також він відомий своїми картами Верхнього Оріноко, вивчаючи місцеві мови й інтерпретуючи знаки та звуки корінних культур.  В 1987 році, у віці 76 років, він повернувся в Пуерто-Аякучо, де впродовж 1990-2009 допомагав у служінні парафіяльному священику, а вже близько свого 100-ліття  о. Джузеппе Берно був переведений в столицю Венесуелли – Каракас.

Зараз о. Джузеппе виповнилося 107, з яких уже вісімдесят років він є священиком та впродовж 89 років здійснював місіонерське служіння у Венесуелі. Його життя можна назвати справжнім свідченням вірності та щирої відданості у служінні Богу та людям.

За матеріалами: ANS