Основні аспекти 28 Генеральної капітули

28 березня 2018 року у салезіянському «Слові на добраніч», яке Генеральний настоятель представив спільноті, були висвітлені рішення, прийняті разом з Генеральною радою стосовно 28 Генеральної капітули. Загалом Генеральна капітула є найголовнішим знаком злуки Згромадження в своїй різноманітності. Вона є братерською зустріччю, під час якої салезіяни спільно роздумують про те, як залишатися вірними Євангелію та харизмі Засновника та бути чуйними до потреб часу і місця.

О. Анхель Фернандес Артіме звернув увагу на те, що місцем проведення капітули буде Вальдокко у Турині, й ця знаменна салезіянська подія розпочнеться у неділю, 16 лютого 2020 року, та завершиться 4 квітня. Під час зустрічі він представив тему капітули, яка звучить так: «Якими є Салезіяни для молоді сьогодні?».

«Вибираючи цю тему, ми дивимося на постать салезіянина – того, який є сьогодні і буде завтра, – аби дати якнайкращі відповіді молоді, особливо найбіднішим і тим, хто потребує цього найбільше… Сучасна реальність не є такою, як була сорок років тому, тож і відповіді не можуть бути такими самими. Ми хочемо вірно відповідати на потреби молоді, що є сьогодні і буде завтра. Зараз молоді люди стикаються з іншими ситуаціями, ніж були сорок років назад… Вони занурюються в цифровий світ, у захоплюючий світ молодіжного волонтерства, в реальність професійного навчання, в болісну дійсність експлуатованої молоді, молодих іммігрантів… Слава Богу, сьогодні салезіянська місія в світі продовжується. Занурюючись у реальність наших місій, розділених між салезіянами та мирянами… і, зберігаючи вірність, ми повинні відкрити себе цій реальності…», – зауважив Генеральний настоятель.

На завершення варто зазначити, що зазвичай Генеральна капітула збирається раз на шість років та у випадку, передбаченому стат­тею 143 Статутів; у надзвичайних випадках – щоразу, коли цього вимагає якась поважна причина, визнана такою Генеральним настоятелем за згодою своєї Ради. В особливий спосіб Генеральній капітулі належить встановлювати закони для всього Згромадження, розглядати найважливіші справи, обира­ти Генерального настоятеля та членів до Генеральної ради. Через Генеральну капітулу все Згромадження під проводом Святого Духа старається пізнати в певний момент історії Божу волю для кращого служіння Церкві.

За матеріалами: ANS