С. Христина Кароль: “Марія Мадзарелло вчила робити маленькі речі з великою любов’ю”

Сьогодні, 13 травня 2020 року, Церква вшановує  пам’ять співзасновниці Згромадження Сестер Салезіянок (Дочки Марії Помічниці Християн), Марії Мадзарелло. Про постать цієї святої, яка, за словами сучасників, “вміла бути святою у малості”, а також завжди казала, що радість – це ознака серця, яке любить Господа, нам розповіла с. Христина Кароль. Додамо, що головною харизмою сестер-салезіянок і сьогодні є праця з дітьми та молоддю, катехизація і радість. Саме тому, справа Марії Мадзарелло живе і продовжується

-Сестро, розкажіть про постать св. Марії Мадзарелло і її значення для сестер-салезіянок?

-Св.Марія Мадзарелло разом із Доном Боско є співзасновниками нашого Згромадження. Вона мала дар тієї салезіянської харизми. Ми не можемо її не відзначати, чи не підкреслювати її важливості, бо саме Марія Мадзарелло наша співзасновниця і велика свята.Хоча більшість людей знає саме про Дона Боско, а Марія Мадзарелло залишається натомість трошки у тіні.Вся глибина Марії Мадзарелло, як вершечок айсберга є під водою. Особливу мудрість нашої співзасновниці черпаємо з листів. 

“Найголовнішою думкою у листах Марії Мадзарелло були її смирення, любов і простота”

Вона була святою щоденності,яка завжди казала, що непотрібно чекати особливих свят, щоб Господь показав своє чудо. Вона завжди наголошувала,  що нам потрібно ставати святими щоденності і дуже підкреслювала, щоб ті маленькі речі, які ми щоденно робимо, щоб ми їх робили  з любові. Мала такий особливий дар і казала: “Все постійно робіть з любов’ю”.Коли Марія Мадзарелло питала у сестер про те, яка зараз година і коли вони відповідали,то сестра завжди казала: “Це година для Бога”. Таким чином, підкреслюючи, що будь-який час потрібно використати на любов. Вона була святою великою у своїй маленькості.

Марія Мадзарелло ніколи не претендувала на першість і завжди повторювала: “Будь ласка, якщо можете, підсмажте свій егоїзм на пательні”. Щоб бути смиренним.

-Однією із важливих складових харизми Сестер-Салезіянок є радість. Що Марія Мадзарелло казала, стосовно радості?

-Марія Мадзарелло завжди питала своїх сестер про радість і про їхнє здоров’я. Для матері Марії Мадзарелло було дуже важливо, як почувають себе сестри, чи не хворіють, і чи вони є радісні.  І вона казала, що радість – це ознака того, що серце любить Господа.  Воно наповнене Ним і тому виявляє радість. Мати Марія  вміла цим жити. І також говорила багато про хрест. Казала, що так, є колючки, але з Ісусом,ми можемо з радістю через це перейти. І так, ми не можемо її не відзначати, тому що ми, самі як сестри її поглиблюємо, її вивчаємо, слухаємо свідчення. Також є перекладений українською фільм “Марія Мадзарелло”. 

-Як відзначаєте свято своєї співзасновниці в умовах карантину?

Були плани святкувати величніше, святковіше, сестри планували поставити виставу, запросити гостей… Але в умовах карантину цього не можна робити. Відтак, вчора наші сестри давали інтерв’ю у салезіянській ораторії. де розказували про життя с. Марії Мадзарелоо, служіння сестер-салезіянок в Україні, свої свідчення. Сьогодні нас привітали брати-салезіяни і ми їм вдячні. Зараз маємо таке “домашнє свято” і святкуємо молитвою, Утренею, Вечірнею, святкуємо разом з усіма сестрами з усього світу, з усім Інститутом, святкуємо серцем. Все одно для нас це залишається свято, навіть якщо не можемо зараз вийти із поза стін монастиря.

За матеріалами: Духовна велич Львова