Топ-5 християнських фільмів для перегляду в Успенський піст

Піст – це час, коли більшість вірян намагається відмовлятися від перегляду кіно. Однак, ми пропонуємо Вам добірку фільмів, які допоможуть глибше задуматися над власним духовним життям і надихнуть стати трохи краще.

  1. Життя за життя. Максиміліан Кольбе.                

Річниця смерті Максиміліана Кольбе, збігається у часі із початком Успенського посту у християн східного обряду. Його героїчна і мученицька смерть відбулася 14 серпня. Монах Максиміліан Кольбе, перебуваючи у  нацистському концтаборі у Аушвіці, добровільно пішов у камеру смертників, рятуючи від загибелі батька великого сімейства. Сидячи у камері і, помираючи від голоду і зневоднення, о. Максиміліан продовжував підтримувати друзів за нещастям. Вони проводили час у піснях та молитвах. Через три тижні, Кольбе і троє інших смертників були ще живі. Тому їхні кати вирішили зробити їм смертельні ін’єкції.  Тримаючи за руку лікаря, який його вбивав, о. Максимілян промовив: «Ви нічого не зрозуміли в житті. Ненависть нінащо не придатна. Лише любов творить…», – а його останніми словами була молитва до Богородиці. Наступного дня, в урочистість Внебовзяття, тіло Лицаря Непорочної було кремоване.

2. “Хористи”.

Цей фільм був двічі номінований на премію “Оскар”. У центрі сюжету Клемент Матьє, який перебуває у пошуках роботи, але марно. Зрештою, обставини приводять його до притулку для складних підлітків, куди музиканта і погоджуються взяти на роботу.  Однак тут панують дуже жорстокі правила життя. Між директором та підлітками триває затяжний конфлікт. Невдовзі, Матьє приходить ідея створити у притулку музичний хор. Адже мистецтво – це те, що оздоровлює душу і робить людину кращою версією себе. 

3.”Велика тиша”.

Документальний фільм німецького режисера Філіпа Ґрьонінґа.

Фільм є ілюстрацією монашого життя на прикладі Картузіанського Ордену — латинського монашого згромадження, яке провадить контемплятивний (споглядальний) спосіб життя. Головні дійові особи фільму — монахи Великої Шартрези (фр. La Grande Chartreuse), монастиря розташованого на гірському масиві у Французьких Альпах. Зміст фільму творять окремі теми монашого життя: повсякденна праця, споглядання і перш за все молитва, яка деколи відбувається спільно.  

4. Святий Августин.

У центрі цього фільму життя  і духовна еволюція святого Августина. Стрічка, яка складається з двох частин, оповідає про шлях св. Августина від підліткового віку і до самої смерті. Що саме св. Августин знайшов у християнстві, через що покинув  маніхейство і колишній спосіб життя? Про це та більше, дивіться.

5. “Де ти, Адаме?”.

Стрічка занурює глядача у життя братії одного з  монастирів Святої Гори Афон. Віддалене від світу та цивілізації, усамітнене чернече життя вражає насиченістю, адже воно сповнене виняткових реальних персонажів, дійсних «несвятих святих» – ось яким воно постає на екрані з-під нашарувань світських скороминущих пріоритетів. Глядачі прилучаються до абсолютно безпрецедентного способу життя чернечої громади, який виник тисячі років тому і збережений дотепер.

За матеріалами: Духовна велич Львова