ІСТОРІЇ САЛЕЗІЯНСЬКИХ АНІМАТОРІВ: ЯК ТРОЄ МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ СТАЛИ НАСТАВНИКАМИ ДЛЯ ІНШИХ

Салезіянські аніматори — це спільнота молодих хлопців та дівчат, які відчули поклик допомогти дітям та підліткам зростати духовно, стати на праведний шлях та пізнавати християнство. Іншими словами «Аніматор», це той, хто надихає своїм життєвим шляхом та досвідом інших, показує різні можливості в особистому зростанні, а також, як весело й по християнські проводити своє дозвілля.

У Салезіянських осередках України є близько 250 аніматорів. Одними з них є Ігор Стоцько, Ярослав Наконечний та Оксана Чух. Спершу вони були учасниками дитячих таборів або ж просто відвідували Ораторію, тепер же допомагають Згромадженню Салезіян провадити пасторальну діяльність серед молоді.

«Коли я ще був дитиною, тоді лише відвідував різні табори й забави. Мені дуже сподобалася діяльність і поведінка тодішніх аніматорів, вони сприймали всіх дітей однаково й намагались зі всіма кооперуватись і приділяти увагу кожному. Хотілось із ними більше проводити часу, пізнавати їхній досвід та вчитися чомусь новому. Так я подолав різні свої комплекси, у дитинстві був невпевненим у собі хлопцем, мав певні мінуси, також на таборі зустрівся із новими друзями, з якими товаришую й досі», — розповідає Ігор Стоцько.

Аніматори організовують дитячі табори, такі як «Веселі Канікули», проводять зустрічі з молоддю у своїх парафіях — «Резум», запрошуючи різних спікерів, аби дізнатися більше про теми, які цікавлять сучасну молодь. На цих зустрічах молоді люди мають змогу отримати відповіді на свої питання щодо духовного зростання, обговорити з отцями-духівниками свої роздуми з уривків Євангелії або ж дізнаються, як краще комунікувати з іншими дітьми.

«Аніматорство допомогло мені самореалізовуватись у житті, навчитися перетворювати ідеї на реальність, повпливало на формування й розвиток моєї особистості. До того ж ми допомагаємо іншим розвиватись, і це дуже круто, коли твоя робота має цінність для когось. Щодо навичок, то я навчився організовувати різні події, можу спробувати себе в ролі івент-менеджера. Також під час занять із дітьми опрацьовуються навички креативності, бо для підлітків постійно необхідно вигадувати щось нове. Ну і сама робота в команді, уміння чути потреби один одного, вміти висловлювати свою думку та працювати злагоджено в команді задля спільного результату», — зізнається Ярослав Наконечний.

Бути аніматором це велика відповідальність, адже власним прикладом вони мають передати меншим братам чи сестрам частину себе і свого духовного життя, аби кожний перебував у єдності з Богом. Саме тому, при Салезіянських Домах діють «Курси Аніматорів». Щомісяця на цих курсах організовують певні лекції на духовну й особисту тематику. Таке навчання спрямоване на формування нових навичок та освоєння інформації щодо спілкування з дітьми. Кожен аніматор має пройти три етапи навчання, а згодом ще рік служити при Ораторії.

«Насправді аніматорство, це не просто хобі, це стиль життя, і я б сказала певне покликання. Бо ти вкладаєш у цю діяльність багато своїх ресурсів — час та енергію. А якщо ти в цьому знаходиш себе, тоді натомість одержуєш набагато більше, наприклад, шалене задоволення чи особисте зростання. Аніматор — це відповідальність. Тому й діють ці три етапи, здавши які, ти маєш можливість перейти на інший рівень, де розповідають більш спеціалізовані знання. А далі є наступний етап – рік служіння при Ораторії.  Під час якого необхідно проявляти себе та допомагати в організації таборів чи інших проєктів», — розповідає Оксана Чух.

У такому об’єднанні в спільноту, у молодих людей краще вдається побудувати ефективну комунікацію згодом у майбутньому. Вони краще розуміють потреби один одного, зростають в одному духовному середовищі та здійснюють пасторальну діяльність у Салезіянських спільнотах.

Якщо тебе зацікавило Аніматорство? Маєш бажання волонтерити з такими ж молодими хлопцями та дівчатами? Деталі можна отримати написавши повідомлення на сторінку Згромадження Салезіян УГКЦ у FACEBOOK

Салезіянські Ораторії (Молодіжні центри) чекають на тебе: 

Ораторія св. І.Боско (м. Київ)

Ораторія св. Доменіка Савіо (м.Львів) 

Ораторія св. І. Боско (м. Винники)

Автор – Вероніка Кашинська