«Сьогодні Христос входить у йорданські води, щоб подарувати нам свободу від гріха», — Блаженніший Святослав на Богоявлення

Сьогодні в день Богоявлення Господнього над Йорданом небеса відкриті та лунає Добра Новина: «Ти шукаєш істини? Істина сьогодні сама приходить до тебе. Ти шукаєш добра? Сьогодні Христос робить тебе здатним чинити це добро». На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у своїй проповіді з нагоди Богоявлення Господнього сьогодні, 19 січня 2021 року, під час богослужіння в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

З Главою Церкви співслужили владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, і владика Степан Сус, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ. У спільній молитві взяли участь також священники Київської архиєпархії та вірні.

«В святковий день Богоявління Господнього Христова Церква привела нас на води Йордану. Ми не просто згадуємо минулу подію, бо знаємо, що, святкуючи якесь свято, силою і діянням Святого Духа ми стаємо учасниками цієї події», ­– зазначив Предстоятель.

Глава Церкви зауважив, що, слухаючи сьогодні святе Євангеліє, ми разом з Іваном Хрестителем вдивляємося у дуже дивну річ. Серед грішників, які прийшли каятися, Іван побачив єдиного і безгрішного Божого Сина, що став серед них. За словами проповідника, таке крайнє приниження і упокорення Божого Сина перед людиною неабияк здивувало і налякало Івана. Ба більше! Він це заперечує, кажучи: «Мені треба у Тебе хреститися, а Ти приходиш до мене?» На це заперечення Іван отримує від Христа глибоку відповідь: «Лиши це тепер, бо так нам треба здійснити всяку істину».

Таким чином, каже проповідник, Іван слухає Христа і в момент Його хрещення бачить Богоявлення. На його переконання, Христос разом з грішниками занурився в ті самі йорданські води, щоб добровільно на себе взяти їхні гріхи; для того, щоб визволити людину від її гріховності, яка тримала у полоні людський рід.

«Христос хреститься для того, щоб нас з вами очистити. Христос приймає хрещення від раба для того, щоб нас зробити вільними. Христос входить у йорданські води, щоб проголосити перемогу над гріхом і його владою над людиною. Ось що означає Богоявлення! Ось чому Христос став у йорданські води. Ось чому у тих водах Він взяв на себе мій і ваш гріх. Для того, щоб його омити і знищити, а відтак мені і вам подарувати свободу від гріха, а натомість дати свободу для добра», – пояснив Отець і Глава УГКЦ.

На переконання Блаженнішого Святослава, сьогодні важливо згадати подію зі Старого Завіту, в якій ізраїльтяни перед тим, як увійти в обітовану землю, відновили свій завіт з Богом. Саме там, над Йорданом, вони зрозуміли, що можуть бути вільними лише тоді, коли будуть слухати Божого Закону. В історії Ізраїльського народу Йордан був рубіконом свободи.

На думку Предстоятеля УГКЦ, в сьогоднішньому світі ми відчуваємо певне знецінення правди й істини. Він зауважив, що люди дуже часто прагнуть добра, але не вміють його чинити.

«Кожного разу, коли ми сумніваємося і не вміємо відрізнити правду від неправди, просімо сили Духа Святого, щоб зіслав на нас просвіщення. Якщо ми відчуваємо, що моє зло мене перемагає, моя нечисть не дає мені спокою і здатності чинити добро, ідімо тоді до святої Тайни Покаяння, бо саме там ми отримуємо очищення, яке шукали люди, приходячи на Йордан до Івана просити хрещення на відпущення гріхів», – заохочує Глава УГКЦ.

«Просімо сьогодні, щоб у тих йорданських водах, які ми сьогодні будемо благословляти, загинуло усяке зло, яке тримає нас у своїй неволі, та всяка неправда. Нехай так само загине і всяке зло, як колись у водах Червоного моря загинув фараон з усім своїм військом. Нехай сьогодні відійде ворог людського роду, батько брехні і всякої неправди, про якого говорить нам Іван Хреститель», – додав він.

Предстоятель побажав вірним відчути себе улюбленими сином і донькою Божими. «Почуйте сьогодні у своєму серці: “Зло над тобою вже не має влади. Ти є вільний. Ти є вільна. Ти є мій син. Ти моя доня улюблена. Сьогодні на тебе я виливаю свою благовоління і йорданове благословення», – сказав на завершення Блаженніший Святослав.

Після Літургії Блаженніший Святослав традиційно звершив Велике водосвяття на Дніпрі.

Департамент інформації УГКЦ