Владика Андрій (Сапеляк) СДБ – громадянин України

В п’ятницю, 8 листопада, Владика Андрій (Сапеляк), салезіянин, отримав українське громадянство, “обмінявши” його на громадянство Аргентини, яке отримав у 1961 році, коли, як перший єпископ українських емігрантів цієї “вогняної землі”, відправився за тисячі кілометрів.

Владика отримав український паспорт, за його словами – досить швидко. “Якби пані, що відповідала за справу, не пішла у відпустку, то було би ще швидше” – жартома відповів найстарший єпископ УКГЦ.

Владика Андрій прокоментував цю визначну для нього подію: “Я народився у незалежній Україні – Західно-Українській Народній республіці – як її громадянин, і хочу також померти громадянином незалежної України”.

Владика також чекає на закордонний паспорт, хоча, каже, що не планує десь їхати.

Андрій Сапеляк народився 13 грудня 1919 року в селі Ришкова Воля Ярославського повіту (сьогодні – територія Польщі). Після закінчення Перемиської гімназії вступив у Згромадження отців Салезіян. Навчався в Італії, був ректором Української Папської Малої семінарії спочатку у Франції, потім в Римі, а від 1961 року Андрій Сапеляк служив для вірних УГКЦ в Аргентині.

В Україну єпископ Андрій повернувся у 1997 році і, незважаючи на свої 80 років, поїхав працювати з душпастирською місією на Дніпропетровщину – м. Верхньодніпровськ, де відкрив каплицю та традиційну салезіянам “ораторію” – місце зустрічі дітей і молоді.

Нині найстарший єпископ УГКЦ живе і працює у Львові, але не забуває і про Верхньодніпровськ – не полишає свого місійного покликання!