о. Олег Федоренко у “Потемках з Никодимом”

7 листопада з 19.00 до 20.00 на сайті ДивенСвіт відбувалась перша “Жива Internet-зустріч”, в якій взяв участь отець-салезіянин Олег Федоренко. Отець відповідав на запитання глядачів, котрі стосувалися теми страху визнати себе християнином та поводитися як христинин, під “кодовою” назвою “Потемки з Никодимом”.

Отець Олег розпочав он-лайн бесіду короткою презентацією, хто такий Никодим і чому саме так названо цю зустріч. Після роз’яснюючого вступу отець відповідав на запитання.

Частина запитань стосувалася поведінки християнина на роботі. Чи обов’язково вітатися і прощатися християнським привітом на робочому місці? Що є ще важливішим, ніж те, як ми звертаємося одне до одного? Як сказав о. Олег, можна напоказ вітатися “Слава Ісусу Христу”, але поводитися зовсім невідповідно… На роботі набагато важливішим є не підтримувати і навіть забороняти “обмовляння” колег за їх відсутності, не брати участь у вечірках у п’ятницю та в часі посту, не святкувати так званих “поганських свят” (наприклад, Геловіну), які нічого спільного з чимсь релігійним чи навіть просто хорошим не мають.

Інші запитання стосувалися, зокрема, молитви перед прийняттям їжі; потреби хреститися у транспорті, коли проїжджаєш біля церкви; можливості успішній людині з сильною волею донести чи самій відчути милосердя Бога. Відповідаючи на різні запитання, отець Олег показував найрізноманітніші можливості для справжнього свідчення Христа у житті кожної людини.

Останнє запитання ЖІЗ звучало так “Як знати, чи ти на правильному шляху?”. Суть відповіді отця-салезіянина була наступною: якщо ти думаєш, що сам з собою радячись, можеш виявити, чи добре ти робиш, то помиляєшся. Лише у процесі спілкування, життя, “притирання” з іншими молода людина може виявити, який шлях є правильним.

За день на сторінці, яка транслювала зустріч, назбиралося більше 1400 переглядів. Згідно зі статистичними даними, “комп’ютерів-глядачів” першої “Живої Internet-зустрічі” було не менше 100, проте часто з одного монітора за перебігом слідкувала не одна людина. Маємо дані, що отця Олега слухали й цілими сім’ями, а наприклад у Тернопільській Вищій Духовній Семінаріії імені Патріарха Йосифа молодь зібралася перед великим проектором.

Коментарі на сторінках соцмереж та офіційному сайті ДивенСвіту свідчать, що люди прагнуть такого прямого, щирого й анонімного спілкування зі священиком чи іншою авторитетною людиною, яка допоможе зорієнтуватися у різних ситуаціях, і якій справді можна довіряти, знаючи, що її поради не поведуть ваше життя на манівці.

Наступна “Жива Internet-зустріч” 5 грудня о 19:00, на яку також завітає отець Олег Федоренко, стане логічним подовженням першої. Тема для ваших запитань – “Згадуючи Ариматейського Йосифа: від “транспарантного” християнства до відкритого проповідування Христа”.

Джерело: ДивенСвіт