Сьогодні Отець Боско сказав би тобі це…


Зупинімось перед образом Святого Отця Івана Боско, зосередьмо пильно наш погляд і потім запитаймо його: «Отче, що ти хочеш мені сказати?». І побачите – Він відповість вам!


Одна невеличка цікавість: говориться, що Отець Боско був першим святим, якого сфотографували. На одній фотографії зробленій в 1886 році у Барселоні в Іспанії, один із наступників Отця Боско написав таку фазу: «Будьмо наслідувачами Отця Боско, як він був наслідувачем Ісуса Христа!».  – Гарна ідея.

Пам’ятаймо, що ціль нашого життя є наслідувати Ісуса Христа, так як це зробили святі. Святий Іван Боско своєю святістю, своєю духовністю повинен нам допомогти наслідувати Ісуса так, як він Його наслідував.

Багато разів думаючи про Отця Боско, обмежуємо наші спогади до того, скільки він зробив для дітей, для молоді, знову стверджуємо його велич і його організаційні здібності та здатність об’єднувати довкола себе людей, згадуємо його як того, що вмів майстерно забавити та зацікавити  дітей, вмів робити багато речей… Проте ми повинні так само підкреслити і його велику єдність з Богом, той факт, що жив він так ніби споглядав невидиме.

Що означає, що він жив так ніби споглядав невидиме? Означає, що Отець жив ніби бачив Бога! Ісус Христос був для Отця Івана живою та завжди присутньою особою в кожному моменті його життя і його дій. Ісус не був далекою особою для нього. Так, як ви добре знаєте, Отець Боско описав життя деяких юнаків, таких як Домінік Савіо, Михайло Маґоне, Франциск Безукко, де особливо підкреслив їх дружбу з Ісусом.

І, якщо пам’ятаєте, одна із чотирьох постанов Домініка Савіо з нагоди свого Першого Причастя була: Моїми друзями будуть Ісус та Марія.

Святий молоді від самого початку під проводом Бога, зробив чіткий вибір: «Спасати душі», що в перекладі означає допомогти пізнати Ісуса. Це було ціллю та мотивацією його кожної дії. Поза цим вся його діяльність втратила б своє змістовне значення. Головною справою, яку Отець Боско зробив, було надати сенсу життям багатьох юнаків.

Саме так народиться Ораторія (дитячо-юнацький молодіжний осередок). Народиться вслід за бажанням Отця Івана подарувати сенс і ентузіазм до життя багатьом молодим особам, яких він зустрічав. В той час в Турині було багато юнаків, які перебували у великих труднощах. І Отець сказав собі: Я не можу спокійно дивитися, зложивши руки, не можу робити вигляду так, як би нічого не відбувалося! Його Ораторія народилася із серця повного любові, із серця здатного зворушитися і заплакати через ту молодь, яку Господь поручав йому. Достатньо пригадати плач Отця Боско, коли він не міг знайти місця, де б збирати тих своїх бідних юнаків.

Пригадуючи собі Євангеліє Нагірної проповіді Ісуса: « Блаженні», можемо сказати, що Отець Боско втілив та пристосував це Євангеліє для молоді.

   Можливо наш Святий сьогодні звертаючись до молоді всього світу сказав би:

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте залишити місце для Бога у вашому житті;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте бути уважними та чуйними до тих хто страждає;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте бути покірними;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте бути уважними до найбідніших;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте щоденно прощати;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте бути будівниками миру;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте завжди добре виконувати ваші щоденні обов’язки;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте бути веселими і нести справжню радість іншим;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте зберігати чистоту ваших сердець і будувати прозорі та чисті відносини щирої любові;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо зумієте зрозуміти та шукати те, що є справжнім щастям для вас;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо навіть тоді коли вас ображатимуть і глузуватимуть з вас за те, що ви є християнами, зумієте вірити в любов Господа Бога;

Блаженні ви юнаки та дівчата, якщо дбатимете за вашу душу.

 

Що зробив би Отець Боско сьогодні? Що сказав би нам сьогодні? Думаю, що перше про що він сказав би нам це: «Дбай про твою душу. Це найдорогоцінніше, що ти маєш. Не втрать її, не занедбуй її. Доглядай за нею, бережи її. Зроби так, щоб вона була місцем, де б міг перебувати Господь. Можеш мати найбільші скарби світу та … що  з того, якщо втратиш душу?». Якщо прислухаємося до цього запрошення, навчимося також дбати про душу тих хто поруч нас, про душу наших друзів. Чи ти колись запитав твого приятеля: в якім стані твоя душа?

Діти, дорогі юнаки та дівчата, зробіть з вашого  життя дар. Повірте у безліч ваших здібностей – таким чином ви зможете змінити світ! Святий Іван Боско також і сьогодні вірить у вас! Ніколи не кажіть «вже запізно», не кажіть ніколи «я не здатний» або «я не зумію». Такі слова не повинні лунати з ваших уст. Отець Боско вчить нас, що всі юнаки та дівчата є здатними до великих речей! Він вчить нас, що юнаки та дівчата вміють прагнути і мріяти про великі речі!

Іван Боско не обмежив себе лише захопленням Ісусом Христом. Коли він мав сімнадцять років прочитав книжку «Наслідування Христа», текст, який народився у середньовіччі та який глибоко позначив його життєву дорогу. Отець вчить нас, що не достатньо бути «захопленими» Христом, а потрібно стати його наслідувачами. Ми повинні час від часу собі говорити: «Хочу бути, як Ісус Христос! Звичайно, ти юначе і ти дівчино маєш своїх кумирів, яких ти стараєшся  наслідувати, це може бути: знаменитий футболіст чи то актор, чи співак, чи співачка, герой чи героїня з телесеріалів чи з мультфільмів…

Сьогодні хотів би вам сказати, що Отець Боско є одним  з тих великих та видатних осіб, є святим якого насправді доречно наслідувати. Також і Отець Боско мав такі постаті, які надихали його і одною з головних була особа Св. Франциска Салезького.

На закінчення хотів би додати: дорогі юнаки та дівчата будьте святими! Святість має бути ціллю вашого життя. Ви повинні навчитися не лише по справжньому любити, а стати любов’ю.  І це є ціль також і наших християнських спільнот та громад, шкіл, усіх закладів. Є один вираз, який Отець Іван Боско часто повторював звертаючись до молоді: «Хочу бачити вас щасливими тепер і у вічності». Отець Боско говорить нам, що святість полягає в тому, щоб бути завжди радісними. Отож, дорогі юнаки та дівчата, будьте радісними, будьте наповнені справжньою радістю, яка походить від Ісуса Христа, радість, що означає любити і бажати добра усім.

   Зупинімось сьогодні перед образом Святого Отця Івана Боско, зосередьмо пильно наш погляд і потім запитаймо його: «Отче, що ти хочеш мені сказати?». І побачите – Він відповість вам!