Святкування 200-річчя з дня народження Отця Боско

7 квітня в Уругваї, у Національній аудиторії SODRE відбулася урочиста академія з нагоди святкування 200-річчя з дня народження Отця Боско. На святкуванні були присутні президент Уругвайської Республіки Табаре Васкес, випускник салезіянської школи; архієпископ Монтевідео, кардинал Даніель Стурла, СДБ; мер Монтевідео Ана Олівера; о. Нестор Кастель, провінційний настоятель Салезіян в Уругваї, інші члени Салезіянської родини та багато молоді.

Церемонія розпочалася з виступу молодіжного хору “Dei 9”, який виконував традиційні пісні, присвячені о. Боско. Тоді відбулися офіційні промови. На початку о. Нестор Кастель привітав усіх присутніх та розповів про значущість освітньої системи о. Боско як навчального методу, що може бути застосований для освіти в Уругваї. Він подякував усім учасникам та особливо відзначив присутність молодих людей, як тих, завдяки яким розвивається салезіанська харизма. “Ми довіряємо молоді. Ми віримо в Бога, який любить їх. Вони є найулюбленішою частиною в нашому суспільстві. Ми хочемо продовжувати супроводжувати їх і хочемо, щоб вони, насамперед, відчувати себе любленими. Ми хочемо, щоб вони знали, що наш ентузіазм щодо молодих людей спонукає нас дарувати своє життя для них, робити наше життя таким місцем, де вони зможуть відчувати себе як вдома; школою, де вони можуть вчитися; парафією, де вони зростають у вірі та майданчиком, де вони можуть ділитися своїми життєвими історіями “.

Після цього мер міста у своїй промові сказала: “Мабуть, найважливіший час був між 2001 і 2003 роками. Це були дуже важкі роки і ми все ще стикається з наслідками. В цей період, який був таким складним для цієї країни, салезіяни були там, працюючи в м. Монтевідео, щоб допомогти тим, хто найбільше страждає від наслідків кризи “.

Президент Уругваю Т. Васкес згадав одне святкування в ораторії La Teja (округ в Монтевідео): “Молитва займала лише півгодини з п’яти годин веселощів і футболу, але ці салезіяни вчили нас, що ці п’ять годин були молитвою подяки за те, що життя давало нам в той час. Поступово ми зрозуміли, те, що ми вчили не тільки в системі державної освіти, але і в нашій салезіянській ораторії, допомагало гарантувати, що з плином часу ми могли б забезпечити смиренне служіння уругвайському суспільству “.

На завершення відбувся мюзикл під назвою: «Іван, хлопчик з Беккі». Через музику, танці і театральні постановки, молоді люди дякували Богові за те, що о. Боско, як дарунок Божий, є в їхньому житті. Близько 180 молодих митців Салезіянської родини впродовж декількох місяців працювали, щоб відновити дитинство і юність святого, ключові моменти його життя, коли, натхненний Богом, і в зв’язку з подіями, що відбувалися навколо нього, Іван Боско вирішив вчитися на священика. Це був початок історії, яка була 200 років назад і триває досі в житті багатьох салезіян та молоді, зокрема і тут в Уругваї.

Використано матеріали: www.infoans.org