Глава УГКЦ з нагоди 25-річчя Гімназії ім. Шептицьких: «Ми дякуємо Богу, що обрав нашу Церкву, аби воскресити католицьку освіту в Україні»

Другий день святкувань 25-річчя гімназії «Шептицьких» розпочався Архиєрейською Божественною Літургією у храмі Пресвятої Євхаристії в суботу, 28 січня. Спільну літургійну молитву очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

ВІДЕО

У своєму слові до вірних він зазначив, що основним із елементів християнського виховання є навчання зростати у вірі. «Тому кожен вихователь, кожна мати і батько, які прагнуть виховати повноцінну зрілу людину, найперше повинні вірити в Бога. А це означає прийняти від Нього силу і здатність здійснити все те, що Він прагне вчинити для наших дітей. Віра, яку сповідуємо, підтверджуємо, свідчимо нашими ділами є воплоченою любов’ю. Усі методи освіти і виховання, які є скарбницею Вселенської Католицької Церкви та УГКЦ, є воплоченою Божою любов’ю. У наших стараннях і трудах Божа любов вчить критично думати, дає сили рости і розвиватися. Бо без віри – немає освіти і виховання, так само, як без любові неможливо виховати зрілу людину», – додав Очільник УГКЦ.

Блаженніший Святослав наголосив, що в той період, коли започатковувалася гімназія, були ще часи Радянського Союзу, який вже розвалювався. Тож, на думку проповідника, створення католицької школи у Львові було пророчим актом.

«Ми сьогодні в цій Божественній Літургії переживаємо кульмінацію святкувань. Бо, за вченням Церкви, Літургія і Євхаристія є джерелом і вершиною християнського життя. Ми дякуємо Богу, що обрав нашу Церкву аби воскресити католицьку освіту в Україні, яку Він потім дарував, воскрешав в інших спільнотах, в інших Церквах і містах», – сказав він.

Глава УГКЦ висловив свою вдячність усім, хто трудився на ниві католицької освіти і виховання, а також подякував батькам вихованців гімназії, учням та випускникам.

Наприкінці, усіх, хто долучилися до розбудови і розвитку гімназії, Глава Церкви нагородив Патріяршими грамотами.

Того дня у храмі разом молилися: Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ, владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький УГКЦ, владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський УГКЦ, Христина Манн, президент СЕЕС (Комітет католицької освіти в Європі), Юрій Решетніков, заступник голови Громадської ради релігійних організацій при МОН, о. Кароль Манік, Провінційний настоятель отців Салезіян в Україні, с. Христофора Буштин, голова Комісії УГКЦ у справах освіти і виховання, та інші.

Також, з нагоди святкування ювілею першої католицької школи в Україні відбулась урочиста академія. Гімназію привітав міський голова Львова, який вручив отцю Петру Майбі Почесний знак св. Юрія, а колективу гімназії – диплом.

«Ваша школа має велику духовну опіку. Очікуючи позитивних змін в нашій країні і маючи надію на позитивний розвиток, ми повинні усвідомлювати, що з того часу, як наша держава прийме принципове рішення, що освіта – це номер один для розвитку країни, і мине 10 років, тоді ми побачимо перші паростки. Таке життя. Без освіти нема нічого. Я би дуже хотів, щоб ми швидко зробили цей перший крок і сказали, що освіта – це наш основний фундамент. Я приєднуюсь до усіх теплих слів, які були сказані, бажаю усім багато любові, добра і радості», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Також в час святкування ювілейних урочистостей Апостольський нунцій Папи Римського в Україні Архієпископ Клаудіо Гуджеротті зазначив, що «Основою виховання є любов, яку потрібно передавати. Коли думається про виховний метод святого отця Івана Боско, то одразу думається про любов. Необхідно, щоб молодь приймала цей погляд любові. Виховання є дуже серйозним зусиллям. Прийняти погляд любові, який спонукає тебе зростати, – це дуже серйозна річ. Часто ми надаємо перевагу якійсь книжці, бо книга залишає нас у нашій самотності, бо книга не вимагає від нас міжособистісного спілкування. Вас, дорогі учні, прошу про дію щедрості – прийміть цей погляд любові і роздаровуйте це кожному. Україна впродовж століть плакала дуже багато. Сьогодні вона продовжує очікувати на ці правдиві погляди любові. Ми переконані, що ви принесете вашому народові цей погляд любові і ваш народ вам усміхнеться, і сили відновляться».

«Ця школа інакша. Я там бачу дружнє спілкування вчителів та учнів, які не бояться, які дружать і спільно вирішують питання. Це дуже похвально, що існує така дружба і таке християнське виховання», – додав Високопреосвященний владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ