Зустріч Папи з укр. вірними у соборі св. Софії в Римі

28 січня 2018 року  в прокатедральному соборі святої Софії в Римі відбулася зустріч Папи Франциска з українськими вірними. Саме сюди, на запрошення Блаженнішого Святослава, прибув Понтифік.  В рамках цього візиту пройшла спільна молитва та було виголошене Пастирське слово Папи до української громади. Також у крипті собору Папа Франциск молився перед могилою першого українського салезіянина, вихователя Папи в початковій школі у Буенос-Айресі владики Степана Чміля. Від української Салезіянської Провінції на заході були присутні Провінційний настоятель о. Кароль Манік, о. Юрій Смакоус та бр. Микола Ситник.

Спершу усі присутні вітали Папу колядками, а відтак у базиліці св. Софії свою промову виголосив Блаженніший Святослав. Опісля Слово мав Святіший Отець. Діти з місцевої громади подарували Папі мозаїку карти України в кольорах національного прапора та ляльки-мотанки. Від громади Святіший Отець отримав ікону Пресвятої Богородиці Оранти, вишиваний рушник та глечик з українським медом, а Посол України при Святому Престолі вручила від імені України факсиміле Пересопницької Євангелії.

 Згодом для усіх паломників, що прибули до базиліки, був зачитаний переклад вітального слова Блаженнішого Святослава, в якому він також згадав і про владику Степана Чміля: “Згідно з Вашим свідченням, Святіший Отче, саме через особу єпископа Чміля Ви дізналися про Українську Греко-Католицьку Церкву, переслідування, яких вона зазнавала і, незважаючи на це, залишилася вірною єпископові Рима і воскресла у Божій благодаті на рідних землях 25 років тому… Сподіваємося, що цей візит є тільки першим кроком, добрим знаком Ваших майбутніх відвідин України”, – зазначив Глава УГКЦ.

Опісля також виголосили  переклад Слова Святішого Отця до укр. громади у соборі св. Софії в Римі:

«Входячи до цього святого місця, я з радістю споглядав Ваші обличчя. Той факт, що сьогодні ми зібралися тут у братньому спілкуванні, спонукає нас подякувати також за багатьох тих, кого сьогодні немає поряд з нами, але які стали відображенням люблячого Божого погляду, зверненого на нас. Насамперед я хочу згадати ці три особистості: перша  – це кардинал Сліпий, 125-річницю з дня народження якого завершуєте святкувати. Він хотів і збудував цю сповнену світла базиліку, щоб вона стала яскравим пророчим знаком свободи в ті роки, коли Ви не мали доступу до жодних святинь…

[smartslider3 slider=26]

Друга постать – це єпископ Чміль, який помер 40 років тому і похований саме тут. Це людина, яка зробила для мене багато добра. У моїй пам’яті залишилися живими спогади про те, коли ще молодим хлопцем я прислуговував йому під час Божественної Літургії. Від нього я довідався про красу Вашої Літургії. З його розповідей я дізнався про живе свідчення віри, глибоко вистражданої і загартованої страшними атеїстичними переслідуваннями минулого століття. Я дуже вдячний йому і Вашим численним героям віри – тим, хто, як Ісус, впали наче зерно на хресну ниву, принісши плідний урожай. Тому що справжня християнська перемога – це знак хреста, наш стяг надії.

Третя особа, про яку я хочу згадати, це кардинал Гузар, який був не тільки Отцем і Главою Вашої Церкви, але й провідником і наставником для  багатьох людей…», – сказав Папа Фринциск.

На завершення візиту Папа знову звернувся до присутніх з кількома словами, запевнивши у своїх молитвах та прохаючи молитися за нього. А далі, уділивши своє благословення, вітався з вірними, які вигукували слова вдячності та любові. Перед від’їздом він разом з Блаженнішим Святославом випустив у небо білих голубів.