У Чернівцях відбулася проща монашества

У суботу, 10 лютого 2018 року, з ініціативи Патріаршої комісії УГКЦ у справах монашества, за погодженням та з благословення правлячого єпископа Чернівецької єпархії УГКЦ преосвященного владики Йосафата Мощича відбулася чергова Всеукраїнська проща монашества Української Греко-Католицької Церкви до Чернівців з нагоди відзначення Дня богопосвячених осіб.  Від Салезіянського Згромадження у прощі взяли участь о. Кароль Манік, о. Іван Мазуркевич, о. Руслан та бр. Роман Боровий.

Така проща щороку відбувається у якомусь місті. Цьогоріч майже 300 монахів і монахинь з різних спільнот приїхали до столиці Буковини, аби своєю молитвою і присутністю підтримати новостворену Чернівецьку єпархію, засвідчити солідарність з вірними та просити Бога про зріст покликань та розвиток Церкви і спільнот богопосвяченого життя на теренах нашого краю. Темою цьогорічної прощі монашества були слова з Апостольських Діянь: «І росло слово Боже та множилось число учнів…» (Дії 6,7).

Розпочався духовний з’їзд у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський. Співслужили йому Правлячий Архиєрей Чернівецької єпархії владика Йосафат (Мощич), владика Михаїл (Бубній), екзарх Одеський та адміністратор Кримський та владика Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

[smartslider3 slider=30]

Після Літургії монахи та монахині разом із владиками, священиками та вірними вирушили процесійно на центральну площу Чернівців. Біля різдвяної шопки та хреста всі разом помолилися за мир в Україні, єднання християн, за ревні та численні покликання в Чернівецькій єпархії, а також заколядували. До прочан приєдналося багато чернівчан. Після цього процесія рушила до Вірменської церкви, де відбулися конференція і мистецьке дійство. Духовну науку підготував отець Василь Захарусь, монах студійського уставу зі Свято-Михайлівського монастиря (м. Львів). Він розповів про зв’язок богопосвяченого життя і слова Божого й метою цієї промови було привернути увагу богопосвячених осіб до того, як правильно читати та розуміти Святе Письмо. Отець наголосив на тому, наскільки важливо правильно інтерпретувати біблійні тексти, адже «дослівне розуміння буквального тексту без врахування його контексту та прихованих символів, може призвести до непорозумінь».

Відтак усі присутні вирушили на прогулянку містом, яка завершилась в Чернівецькому національному університеті, колишній Резиденції буковинських митрополитів. На закінчення програми відбулася спільна коляда та молитва в університетському Трьохсвятительському храмі.