Крок вперед у цифрових перемінах: перезапуск “SDL”

(ANS – Рим) – У 2006 році Генеральний радник у справах соціальних комунікацій, о. Тарчізіо Скарамусса, якого згодом було висвячено на єпископа, запустив проект для цифрового збереження салезіянських матеріалів. 15 років по тому тогочасні засади продемонстрували свою актуальність, тож сайт, відомий як Салезіянська цифрова бібліотека (англійська абревіатура SDL), було перезапущено завдяки праці, яка відновила візуальне представлення сайту, обновивши програмне забезпечення і суттєво розширивши зміст: на даний момент доступно понад 200.000 ресурсів, хоча їхня кількість потенційно безмежна!

Серед основних засад цієї ініціативи були такі пункти:

• Software має бути відкритим ресурсом, щоб ніколи не бути обмеженим правами власника;

• необхідно забезпечити збереження на рівні bit всіх цифрових об’єктів для недоторканості оригінальних файлів;

• необхідно забезпечити технічне обслуговування автентичності та походження;

• необхідно забезпечити належне збереження інформації;

• сайт має бути інституційним, щоб його існування було забезпечене самим Згромадженням.

Програмне забезпечення (“Greenstone Digital Library Software”) завжди продовжував розвиватися і поширюватися завдяки співпраці з ЮНЕСКО та ООН “Human Info”.

Останнє оновлення (кінець 2020) було збагачено прекрасним і повним двигуном пошуку, який дозволяє користувачу з легкістю віднайти будь-яке слово, фразу чи абзац, як за назвою, так і за змістом всіх наявних документів. Якщо, наприклад, необхідно перейти до збірки номерів “Салезіянського бюлетеня” (головна група “Салезіянські ресурси”), то для пошуку відкриваються всі примірники, починаючи з першого номеру Отця Боско (1877) і до останнього (2020)!

Також було покращено процес навігації, який став більш інтуїтивним (6 мов, поділ на групи), а графічний аспект став більш дружнім для користувача.

Говорячи назагал, сайт представлено на шести основних мовах Згромадження, але мова, шрифт і цифровий формат даних мають безмежний потенціал.

Новий сайт SDL демонструє користувачу шість великих іконок головних груп (Отець Боско, Салезіянські ресурси, Салезіянська святість, Світовий рівень, Мультимедіа, Головний осідок). Кожна головна група дає доступ до збірок, яких на даний момент 43, кожна з яких містить тисячі цифрових об’єктів: тексти, зображення, аудіо, відео.

Новий сайт SDL було представлено 22 січня Генеральній раді Згромадження адміністратором сайту, Іларіо Сео, СДБ, а офіційний запуск відбудеться 24 січня, в день літургійного спогаду святого Франциска Сальського.

Доступ до нового сайту SDL можливий з сайту sdb.org (відділ “Ресурси” верхнього меню sdb.org) або ж безпосередньо за адресою: http://sdl.sdb.org

Завдяки цьому перезапуску SDL Відділ у справах соціальних комунікацій прагне надати потужний імпульс салезіянам для чергового кроку вперед у цифровій зміні, тобто оцифруванні даних і збереженні цифрових матеріалів для спільного доступу, щоб полегшити створення нових ресурсів завдяки спільній цифровій праці.