ЗВЕРНЕННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО НАСТОЯТЕЛЯ ДО МОЛОДІ

Моя дорога молоде, радість – це центральний елемент в житті християнина.

Нехай до кожного з вас, з усіх п’яти континентів, дійдуть мої сердечні привітання: до молоді «салезіянського світу» і до всіх молодих осіб, які отримають ці вітання завдяки вам.

В артиклі 17 Статутів Салезіян Отця Боско, який називається «Оптимізм і радість», ми читаємо: «Оскільки салезіянин сповіщає Добру Новину, він завжди радісний. Він поширює цю радість, вміє виховувати до радості християнського життя та святкового настрою». Я переконаний, що це правило життя для нас салезіян і для всіх членів нашої Салезіянської родини: це щось прекрасне і це належить до нашої харизматичної ідентичності. І я б хотів, моя дорога молоде, щоб так було і в нашому житті!

Я б хотів поговорити з вами про цю глибоку радість, яка народжується від Бога та вкоріненого в Нього буття. Справді, наше християнське покликання має також місію нести світові радість: цю глибоку і справжню радість, яка триває в часі, оскільки походить від Бога. Я впевнений, що ви і багато інших таких, як ви, молодих осіб прагнуть (і часто вони цього потребують) почути, що християнська звістка – це звістка радості та надії.

Моя дорога молоде, наше серце створене для радості і життя з надією. Ми з цим народжуємося, це прописано в глибині серця кожної особи. Йдеться про справжню радість, не тимчасову, а глибоку й повну, яка надає «аромат» життю. Ви, молоді особи, які є «теперішнім Бога», як це вам сказав Папа Франциск, переживаєте той період, який вирізняється відкриттям життя, вас самих і ваших взаємин з іншими. Ви дивитеся в майбутнє і мрієте. Ваше прагнення щастя, дружби та любові надзвичайно сильне. Вам подобається ділитися думками, мати ідеали і планувати майбутнє. Все це є частиною вашої молодості. Я не стверджую, що всі юні особи живуть саме так. На жаль, дуже багато з них дуже далекі від мрій про таку юність, але вони не повинні і не можуть відмовитися від неї. З іншого боку, життя часто супроводжується дарами, які Бог, наш Отець, постійно нам пропонує: радість життя, здоров’я, задоволення красою природи. Радість дружби і справжньої любові, добре виконаної роботи, відчуття втоми і задоволення. Радість гарної родинної атмосфери, хоча й не всі з вас відчувають це у своєму життя, радість відчуття розуміння і служіння іншим.

Гарно впізнавати себе у такій дійсності, мої дорогі, і відкривати, що все це не плід випадку, а Божий задум щодо кожного з нас, адже Бог – це джерело справжньої радості, і ця радість народжується лише в Ньому. Прекрасно відкривати в житті, що Бог приймає і любить нас. І дуже гарно, що ви можете відчути в глибині вашого серця, що Бог особисто любить вас. Дуже зворушливо, коли молода особа може сказати собі самій цю велику істину: «Бог мене любить, Він любить мене безумовно в унікальний і неповторний спосіб». І великим доказом цієї Любові є зустріч з Його Сином Ісусом Христом: в Ньому ми віднаходимо ту радість, яку шукаємо. Справжня зустріч з Христом завжди породжує в людях велику внутрішню радість.

В той час, коли я пишу ці рядки, я думаю про тих з вас, хто представляє інші релігіє, адже ви, цілком можливо, не можете відчути у вашому особистому досвіді те про, що я говорю, згадуючи Ісуса Христа, навіть якщо і розумієте мої слова. Але й ви можете пережити цей особистий і прекрасний досвід, незалежно від того, якою є ваша релігія: Бог вас любить. Він глибоко вас любить, бо до сутності Бога належить безмежна любов до всіх Його створінь. І в цьому всьому перебуваєте ви, я, кожен з нас і кожен з вас.

Люблена Богом молоде, де б ви не знаходилися, якою б не була ваша релігія, відкрийте серце Богові, відкрийте, що Бог присутній у вашому житті, що Він вірний і ніколи вас не покине. Ми завжди можемо зустрітися з Ним в Його Слові: «Коли твої слова надходили до мене, я їх проковтував. Слово твоє було радістю для мене й веселощами мого серця» (Єр. 15, 16). Слухайте Божий голос і Його Слово, і тоді ви отримаєте багато відповідей на те, що носите у серці та думках.

Як Отець Боско, Батько і наставник молоді всього світу, я прагну звернутися до вас від його імені: будьте мужніми і ніколи не віддаляйтеся від Бога, великодушно обирайте Його в кожну мить вашого життя, не задовольняючись мінімумом, а зобов’язуючись дати найкраще з того, що носите в серцях. Ваше життя, дорога молоде, надзвичайно цінне, і яким би не було покликання, до якого вас запрошує Господь, це життя вартує прожити його в дарі себе, в служінні і любові до інших. Як каже папа Франциск: «Дорогі молоді особи, у вас немає ціни! Ви не лоти, які продають на аукціоні! Будь ласка, не дозвольте купити вас, не дозвольте спокусити вас, не дозвольте захопити вас в рабство ідеологічним колонізаціям, які намагаються закласти в наші голови дивні ідеї, після чого ми стаємо рабами, залежними і невдахами. Ви безцінні! Закохайтеся у цю вашу свободу, яку пропонує Ісус Христос». Я дозволю собі закликати вас мужньо жити Блаженствами, які Ісус пропонує в Євангелії. Це прекрасний спосіб жити Євангелієм з різними «обличчями» і манерами, які ведуть до щастя в Христі.

Наслідуючи Отця Боско, я хочу запропонувати вам, як я це вже писав у Гаслі на цей рік, бути ентузіастами, сприймати життя, як свято, а віру – як щастя. Отець Боско запропонував це собі і зробив це дійсністю зі своїми дітьми на Вальдокко. Сьогодні цим Вальдокко свята і радості може стати кожне салезіянське (і не тільки) місце чи осередок, де ви знаходитеся. Я прошу вас стати і бути місіонерами радості, адже ви – учні-місіонери Христа.

Скажіть вашим друзям та іншим молодим особам, що ви віднайшли той цінний скарб, яким є сам Ісус. Заразіть інших радістю і надією, яка народжується з віри. Будьте місіонерами для інших юних осіб, як це пропонував Отець Боско своїм хлопцям на Вальдокко, несучи тим, кому погано, тим, хто страждає, найбіднішим і тим, в кого «немає можливості», радість, яку Ісус прагне для всіх. Несіть цю радість у ваші родини, ваші школи та університети, розповідайте про неї вашим друзям та колегам по роботі. Ви побачите, що коли ця радість у ваших серцях походить від Бога, то вона стає заразною, надзвичайно заразною, адже вона народжує життя.

Після всього того, що я зараз сказав, дуже легко зрозуміти те, що говорив Доменіко Савіо на Вальдокко: «Для нас святість полягає в тому, щоб завжди бути радісними».

Нехай Марія, Матір і Помічниця, супроводжує всіх нас у цій подорожі. Вона прийняла Господа в себе і звістила про це у пісні прослави і радості: «Величає душа моя Господа і дух мій радіє в Бозі, Спасі моїм» (Лк. 1, 46-47).

Моя дорога молоде, а яка радість лунає зараз у ваших серцях?

Як казав Отець Боско, будьте щасливими тут і в вічності!

Благословляю всіх вас і вітаю з глибокою і справжньою любов’ю, отець Анхель Артіме, Генеральний настоятель Згромадження Салезіян.