Літургійний спомин бл. Августа Чарториського

2 серпня вшановуємо пам’ять блаженного Августа Чарториського, князя, священика, який, відкинувши багатство і привілеї, вирішив присвятити своє життя служінню бідним дітям.

Дата народження: 02.08.1858

Місце народження: Париж (Франція)

Перші обіти: 02.10.1888

Висвячення на священика: 02.04.1892

Відійшов у вічність: 08.04.1893 (Алассіо, Італія)

Беатифікація: 25.04.2004

Літургійний спомин: 2 серпня

Август Чарториський народився 2 серпня 1858 року у Парижі. Саме тут його сім’я перебувала у вигнанні (дідусь Августа був одним із лідерів Польського повстання 1830 року проти влади Російської імперії). Його батьком був князь Владислав, а мати – принцеса Марія Ампаро, дочка королеви Іспанії. Мати Августа померла, коли хлопчикові ледве виповнилось 6 років. З 10-ти років і до повноліття він вчився у Парижі та Кракові.

На формування поглядів і характеру юного князя великий вплив здійснив його духівник Йосиф Калиновський, хоча він був наставником Чарториського всього три роки. (Калиновський за свої погляди відбув заслання до Сибіру. Відтак став монахом-кармелітом і був канонізований).

Ще від дитинства здоров’я молодого князя було слабким. Сім’я боялася заразитися туберкульозом. В надії на видужання Август часто переїжджав із однієї кліматичної зони в іншу.

Батько готував Августа до кар’єри дипломата, але юнак відчував сильне бажання цілковито посвятити себе Богові. Вирішальним моментом стала зустріч з отцем Боско у 1883 році у Парижі, де в цей час проживав молодий князь. Тоді життя Августа, за його власними словами, було наповнене лише святкуваннями і світськими раутами, тож його просто підкорив цей невисокий, веселий священик. Молодий чоловік ніяк не хотів покидати отця Боско і мав бажання негайно їхати з ним до Турину служити бідним.

Зважаючи на походження Августа, отець Боско спершу боявся приймати його до Салезіянського Згромадження і запропонував йому вступити в більш «престижний» орден. Август звернувся за порадою до Папи Лева ХІІІ і понтифік благословив намір молодого княза стиати салезіянином. Дізнавшись про це, отець Боско з радістю прийняв Августа, який у віці 29 років приїхав до Турину і став смиренним новиком. Август прийняв облечини (отримав монаший одяг) з рук отця Боско, який перебував уже на схилі літ.

Незабаром різко загострилась хвороба князя і він ставав щораз кволішим. Незважаючи на слабке здоров’я, Август встиг завершити курс філософії і теології і 2 квітня 1892 року був висвячений на священика. До цієї події члени сім’ї всіляко намагались змусити його покинути Згромадження, а на священичих свяченнях ніхто з його родичів не захотів бути присутнім.

Рік по тому, 8 квітня 1893 року, у суботу Великоднього тижня, в місті Алассіо, де за ним турботливо доглядав молодий співбрат Андреа Бельтрамі, князь Август зі словами «Яка чудова Пасха…» – відійшов у вічність. Йому було 35 років. Мощі бл. Августа спочивають в польському місті Перемишлі.

Август за своїм походженням належав до вищих придворних кіл, однак знайшов у собі силу відкинути привілеї, веселощі і насолоди для того, щоб присвятити себе вихованню бідних дітей, беручи активну участь у їхньому житті.

1 грудня 1978 Август Чарториський був проголошений шанигідним, а 25 квітня 2004 року Папа Іван Павло ІІ причислив його до лику блаженних.