Папа до молоді: Наважтеся іти за Ісусом

У посланні учасникам щорічного молодіжного фестивалю в Меджуґор’ї Папа Франциск вказав на небезпеку обтяжити своє серце матеріальними речами, що може стати перешкодою на дорозі до справжнього щастя.

«Що доброго маю чинити?» — це запитання євангельського юнака, яке той поставив Ісусові, стало темою 32-го Mladifest — Міжнародного фестивалю молоді в Меджуґор’є, який від 1 по 6 серпня 2021 року зібрав юнаків і дівчат, щоб разом ділитися досвідом переживання своєї віри. Свої вітання його учасникам надіслав також Папа Франциск, зазначивши, що ця подія, як показує досвід багатьох людей, завдяки слуханню Божого слова, Сповіді, Євхаристії та адорації спроможна «скерувати до Ісуса».

У пошуках вічного

Святіший Отець звернув увагу на те, що багатий юнак, про якого розповідають всі синоптичні Євангелії, пустився в дорогу, шукаючи Вчителя, аби успадкувати вічне життя, тобто, щастя. «Що маю чинити, аби успадкувати вічне життя?», — запитує він Ісуса. Євангелія не каже, як він звався, тож він «може представляти кожного з нас». Крім того, що був багатим, він, як здається, був добре вихованим і освіченим, а також переживав «здоровий неспокій», який спонукав шукати «справжнє щастя». Це спонукало його шукати «авторитетного, вірогідного та надійного» провідника, якого знаходить в особі Ісуса, запитуючи про те, що доброго має чинити.

«Юнак думає про добро, яке може здобути власними силами. Господь відповідає йому запитанням: „Чому називаєш мене добрим? Ніхто не є добрим, лише Бог“. Таким чином Ісус скеровує його до Бога, Який є єдиним і найбільшим Добром, від Якого походить усяке інше добро», — пояснив Папа.

Що приглушує наше серце?

Далі Святіший Отець зазначив, що аби допомогти йому «доступитися до джерела добра та справжнього щастя» Ісус вказує на перший етап, яким є навчитися чинити добро ближньому. Ісус «повертає його до земного життя, вказуючи на дорогу до успадкування вічного», якою є конкретна любов до ближнього, що виражається через дотримання заповідей. Але той відповідає, що завжди так чинив, однак, зрозумів, що «недостатньо дотримуватися заповідей, щоби бути щасливим». Тоді Ісус «поглянув на нього з любов’ю», розпізнавши у його серці «прагнення повноти».

Але Ісус знає «слабке місце» свого співрозмовника, яким є надмірне прив’язання до матеріальних благ. Тож наступним етапом, який Він пропонує, є «перейти від логіки „заслуги“ до логіки дарування»: «Якщо хочеш бути досконалим, іди, продай усе, що маєш, роздай бідним і матимеш скарб у небі». Ісус «змінює перспективу», бо замість турбуватися про те, як забезпечити собі потойбіччя, заохочує «дати все у земному житті, наслідуючи Господа».

«Це покликання до додаткової зрілості, перейти від дотримування заповідей задля винагороди до безкорисливої та повної любові. Ісус просить його залишити те, що обтяжує серце та ставить перешкоди для любові. Те, що пропонує Ісус, це не стільки людина, позбавлена всього, як людина, вільна та багата стосунками. Якщо серце наповнене благами, Господь і ближній стають лише речами серед інших. Наші надто мати і надто хотіти придушують наші серця, вчиняючи нас нещасливими й неспроможними любити», — пише Папа.

Наважитися відповісти на запрошення

Врешті, третім етапом, який пропонує Ісус, є наслідування Його: «Іди за мною!». Святіший Отець підкреслив, що йти за Ісусом не є втратою, але «заробітком, який неможливо обрахувати». Євангельський юнак виявився із серцем, «розділеним між двома панами». І побоявшись «ризикнути та втратити свої блага», повернувся додому засмучений. Він не побоявся поставити «вирішальне запитання», але не знайшов мужності «прийняти відповідь».

«Друзі, — пише Наступник святого Петра учасникам молодіжного фестивалю в Меджуґор’є, — також і кожному з вас Ісус каже: „Ходи! Іди за мною!“. Наважтеся переживати свою молодість, ввірившись Господеві та пустившись у дорогу з Ним. Дозвольте, аби вас здобув Його сповнений любов’ю погляд, який визволяє від підступу ідолів, фальшивих багатств, які обіцяють життя, але заподіюють смерть. Не бійтеся прийняти Христове слово та прийняти Його покликання. Не знеохотіться, як багатий юнак з Євангелії».

За прикладом Пречистої Діви Марії

Святіший Отець, натомість, заохочує зосередити погляд на Марії, «великому прикладові наслідування Христа», довіритись Тій, «Яка Своїм „ось як“ беззастережно відповіла на Господній поклик». Як підкреслив Папа, життя Марії — повне дарування, тож в Ній можемо знати сили і благодать, які допоможуть нам сказати наше «ось я» Господеві.

«Дивімося на Марію, щоби навчитися нести Христа світові, як Вона, сповнена турботи та радості, поспішила, щоби допомогти святій Єлизаветі. Дивімося на Марію, щоби перетворити наше життя у дар для інших. Своїм зацікавленням нареченими у Кані Вона вчить нас бути уважними до інших. Своїм життям Вона показує нам, що у Божій волі — наша радість, і що прийняти її та жити нею не є легко, але це ощасливлює нас», — підкреслив Папа.

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ