Отці Салезіяни взяли участь у Всеукраїнській прощі монашества УГКЦ

9 лютого 2019 року у Луцьку відбулася Всеукраїнська проща монашества УГКЦ. Цьогоріч гаслом спільної зустрічі стали слова священомученика Омеляна Ковча: «Мій володар — Христос, і я буду йому вірний». Кілька сотень богопосвячених осіб з різних куточків України зібралися на молитву у храмі Василіянського монастиря св. Василія Великого, де відбулася архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний владика Йосафат (Говера), екзарх Луцький. У Богослужінні чисельно взяли участь вищі настоятелі, ігумени та ієромонахи різних Чинів та Згромаджень. На прощі побували і отці Салезіяни, зокрема Провінційний настоятель Салезіянського Згромадження о. Кароль Манік та о. Максим Рябуха, настоятель салезіянської спільноти у Києві. Також на цій молитовній ході були присутні дві сестри салезіянки (Згромадження Дочок Марії Помічниці християн) і двоє братів салезіян, іноземці за походженням, що зараз здійснюють своє служіння в українській спільноті – бр. Джон та бр Ернест.

Паломників гостинно приймав луцький монастир святого Василія Великого. Ченці, які тут мешкають, спільно з парафіянами доклали всіх зусиль, щоб достойно зустріти таку велику кількість прочан. На них чекали теплий прийом та смачні сніданок і обід у новозбудованому пасторальному центрі.

Головною подією прощі стала архиєрейська Божественна Літургія. В ній спільно взяли участь шестеро єпископів. У своїй проповіді владика Йосафат зосередився на темі покликання та особливостях служіння богопосвячених осіб, зауваживши, що «Покликання не є скарбом, який можна сховати у серці, а тому воно потребує також підтримки усієї Христової Церкви… Людям, які чують у своєму серці заклик Бога йти за ним, не треба боятися стати на цей шлях».

Після Літургії усі присутні вирушили урочистою ходою до музею Волинської ікони, в якому зберігається чудотворний образ Холмської Божої Матері. Дорогою до нього, біля пам’ятного знаку на Київському майдані, процесія зупинилася, щоб виконати духовний гімн України «Боже великий, єдиний». У музеї богопосвячені особи молилися Молебень перед Холмською іконою Пресвятої Богородиці в наміренні за покликання до монашого стану й розвиток різних Чинів та Згромаджень.

Після відвідин храму св. Петра і Павла РКЦ, усі зібралися на території Луцького замку, де розташовані залишки катедри Івана Богослова, центрального храму Луцької єпархії УГКЦ, яка нараховувала до XVІІІ ст. близько 1200 храмів. З цікавістю богопосвячені особи слухали історію не лише про цей храм, а й про інші святині й монастирі Волині.

Захід пройшов з нагоди Дня богопосвячених осіб за ініціативи патріаршої комісії УГКЦ у справах монашества та з благословловення блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ.

Відео: 12 Канал

За матеріалами: osbm.in.ua