Слово Провінційного Настоятеля о. Михайла Чабана з нагоди свята св. Івана Боско

Дорогі Співбрати!

Дорога Салезіянська родино!

Дорога молоде та любі діти!

Від щирого серця та з великою радістю, хочу привітати всіх Вас з нагоди урочистого празника нашого дорогого Батька, наставника і святого покровителя св. Івана Боско.

Приклад його святості життя, його служіння в Церкві, особливо вірності Господеві, який покликав його стати великим апостолом молоді, особливо найбільш потребуючої, заради служіння якої він віддав все своє життя аж до останнього подиху, продовжує надихати, захоплювати та кликати нас та інших розділити цей скарб, салезіянської духовності у Христовій Церкві, крокуючи разом з молоддю дорогою спасіння.

Дякуємо Богові за дар Отця Боско і за салезіянську духовність, що об’єднали нас в одну Салезіянську родину. Життя та виховно-душпастирська діяльність св. Івана Боско і його салезіянський дух безперечно пов’язані ще з одною величною постаттю, св. Франциском Сальським, який був для Отця Боско справжнім натхненником, особливо тому, що св. Франциск Сальський був правдивим, ревним і люблячим та відданим пастирем, учителем милосердя, невтомним трудівником для спасіння душ. На честь цього Святого Отець Боско назвав і нас «Салезіянами».

Духовність св. Франциска Сальского, його бачення християнського життя, його метод духовного супроводу, дотепер не втратили своєї привабливості та актуальності, і є затребуваними, його написані духовні твори вивчаються та поглиблюються ще по сьогодні. Готуючись до священичих свячень, ще будучи в семінарії, Іван Боско прийняв собі таку постанову: «Нехай милосердя і лагідність св. Франциска Сальського провадять мене в кожній справі» і так було до кінця його життя.

Цього року переходимо якраз 400-ту річницю від дня смерті св. Франциска Сальського і саме тому Гасло нашого Генерального настоятеля на 2022 рік: «Робіть все з любові, а не силоміць» запрошує нас заглибитися і відкрити ще раз для себе ту велику салезіянську спадщину духовності, що під дією Св. Духа зародилася і розвивалася у житті св. Франциска Сальського, а згодом продовжила бути живою через Отця Боско, який як ніхто інший зумів втілити її у щоденне виховання та євангелізацію молоді. Справа, яка для нас всієї Салезіянської родини, в сучасній Церквіі сучасному світі, залишається надзвичайно актуальною, невідкладною, з новими викликами та потребами і очікуваннями молоді, особливо найбільш потребуючої і не захищеної.

З нагоди сьогоднішнього свята, хочу побажати всім нам, щоб ми як Салезіянська родина, змогли втілити в нашому житті і в нашому служінні для наших ближніх, особливо молоді, той принцип св. Франциска Сальського, яким жив наш Отець Боско і передав його нам: Все робити з любові, і нічого на силу.

Нехай милосердя і лагідність святого Франциска Сальського провадять також і нас в кожній нашій справі. Нехай Господь відновить в нас ту апостольську ревність Доброго Пастиря, дбати про спасіння душ, da mihi animas cetera tolle, у даруванні себе Богові через служіння нашим ближнім, особливо молоді з такою душпастирською любов’ю, якою жили і служили св. Франциск та Отець Боско. І як каже наш Генеральний настоятель у своєму коментарі до цьогорічного гасла: «Ми зможемо втілити вжиття цей душпастирський запал і любов св. Франциска, якщо, так як і він, глибоко вкорінимо наше життя в Христі Ісусі. Лише так наша апостольська діяльність зможе бути плідною, бо вона реалізуватиметься, відштовхуючись від нашої потреби поділитися тою Любов’ю, якою ми відчуваємося любленими».

Поручаємо заступництву о. Боско, мир і спокій в нашій державі, припинення війни в Україні. Просимо, його заступництва вимолюючи ласку відвернення цієї пандемії корона вірусу, молимося за всіх важкохворих, за весь медичний персонал.

В цей день особливо поручаємо йому всіх наший дітей і нашу молодь, особливо найбільш потребуючих. Просимо заступництва також за наші родини, спільноти. Поручаємо йому всі наші салезіянські виховно-душпастирські діяльності у всіх наших закладах і центрах в Україні. Поручаємо важливу справу покликань до Салезіянської родини.

Дякую Богові за всіх Вас, за Ваше покликання і від щирого серця дякую Вам за Ваше служіння. Нехай Боже благословення супроводжує Вас завжди і всюди.

З’єднаний з Вами в молитві

о. Михайло Чабан СДБ

Провінційний настоятель