101-ша річниця з Дня народження владики Андрія (Сапеляка)

В день пам’яті св. апостола Андрія Первозванного минає 101-ша річниця з дня народження салезіянського владики Андрія Сапеляка (1919-2017). Владика Андрій багато зробив для того, щоб українські салезіяни розпочали свою душпастирську працю в Україні у 90-х роках, й це служіння для дітей та молоді в дусі св. Івана Боско продовжується й до сьогодні. Він залишив глибокий слід у пам’яті кожного, хто мав нагоду його знати. Тож сьогодні Салезіянська Родина єднається разом у молитві за блаженний упокій владики Андрія. Нехай Всемогутній Господь прийме його у своїх Небесних оселях. Вічная пам’ять!

Сторінками життя владики-салезіянина…

Андрій Сапеляк народився 13 грудня 1919 року в селі Ришкова Воля, на присілку Ходані, неподалік від міста Ярослав над Сяном. Спочатку навчався в українській народній школі в Ярославі, а після її закінчення продовжив навчання у Перемиській гімназії.

1937 року він разом з п’ятьма юнаками виїжджає на навчання до Італії. 29 червня 1949 року відбулося свячення Андрія Сапеляка в українсько-візантійському обряді (священиче рукоположення здійснив архиєпископ Іван Бучко).

1952 року архиєпископ Іван Бучко організовує для дітей-біженців з України Українську малу семінарію під керівництвом оо. Салезіян у м. Люрі поблизу Орлеану (Франція). Згодом семінарію було перенесено до Італії і першим її ректором призначено о. Андрія. 1956 року створено першу Салезіянську українську монашу спільноту як зародок майбутньої Провінції. Першим настоятелем став отець Сапеляк.

14 серпня 1961 року о. Андрія Сапеляка номіновано на єпископа для українців у Аргентині з титулом Апостольського візитатора.

Як єпископ українців в Аргентині, владика Андрій Сапеляк був учасником усіх чотирьох Сесій ІІ Ватиканського Собору та членом Соборової Комісії для Східних Церков, і тому очевидцем і учасником усіх головних соборових подій; зокрема тих, що стосуються Української Церкви.

1998 року владика Андрій долучився до справи творення українського Салезіянського Згромадження у Львові. Однак, він бачив необхідність поширювати ідеї св. Івана Боско на східні терени України. Тому 2002 року у 83-річному віці він розпочинає місійну працю у м. Верхньодніпровськ Дніпропетровської області. Заснував тут парафію Покрови, ставши її парохом, і збудував невеличкий молодіжний центр (Ораторію). У 2011 році купує за останні заощадження помешкання у м. Дніпро, де салезіяни відкривають офіційну спільноту і, згодом, викупляє територію для будівництва храму і молодіжного центру, там перебуває до 2014 року.

У 2014 році повертається на Західну Україну, відмовляється від аргентинського громадянства, стає громадянином України і оселяється у салезіянській спільноті у Винниках.

6 листопада 2017 року на 98 році життя владика-салезіянин Андрій (Сапеляк) відійшов у вічність. Похований владика на міському кладовищі у Винниках.